Například ve středu ráno byly v Prachaticích chodníky pokryty zledovatělou vrstvou. „Pokud je takový stav, měli by všichni předvídat, že je zvýšené riziko uklouznutí a tomu i přizpůsobit chůzi a rozhodně i obuv," zdůraznil Fatka s tím, že logicky se ale i přes veškerou opatrnost občas úrazu předejít nedá.
Město Prachatice je pojištěno pro případy odpovědnosti za úrazy, které například utrpí chodci vlivem nedostatečné zimní údržby. Každý takový úraz ale prověřuje pojišťovna, a jak uvedl Felix Fatka, ne každý, kdo uplatňuje náhradu škody, také uspěje. „V zimním období 2011 – 2012 jsme takových úrazů řešili dvacet, letos už jsou od začátku roku čtyři.

Pokud to je v silách toho, kdo utrpěl úraz, měl by jej nahlásit na městě, což je možné i elektronicky, případně nahlášení zprostředkuje. Je třeba uvést co a kdy se mu stalo, případně doložit svědeckou výpověď. Město to pak zašle na pojišťovnu, která celou věc následně řeší. Nelze ale paušálně říci, že kdo upadne na chodníku města, bude odškodněný. Dá se říct, že se svým nárokem uspěje zhruba dvacet procent žadatelů," upozornil Felix Fatka.

Jak doplnil, vhodnější je řešit takové záležitosti přes sjednané individuální úrazová pojištění, kde s pojistným plněním nebývá problém. Výjimkou ale není, že pojišťovna, u které má poškozený sjednáno úrazové pojištění, nárok uzná, u pojišťovny města se svým nárokem neuspěje. „Může se to stát," připustil Felix Fatka s tím, že v případech úrazů vlivem zhoršené schůdnosti chodníků posuzuje pojišťovna celou řadu faktorů a oprávněnost nároku žadatele.

Doporučení zajistit si případného svědka úrazu vyzdvihl i mluvčí pojišťovny Kooperativa, u které je pojištěno město Prachatice. „Když dojde ke zranění na neuklizeném chodníku, je potřeba pokusit se zajistit nějaké svědky nešťastné příhody, notně to ulehčí jednání, až se bude poškozený domáhat nároku na odškodnění," zdůraznil mluvčí pojišťovny Michal Káňa.

„Na straně města je zjišťováno, zda byl dodržen schválený plán zimní údržby, zda byl v souladu s plánem chodník, na kterém k úrazu došlo, řádně ošetřen a podobně. Na straně žadatele pak může pojišťovna zjišťovat například to, zda i on se choval zodpovědně vzhledem ke klimatickým podmínkám včetně vyhovující obuvi a podobně," upřesnil Felix Fatka.

Pokud se prokáže odpovědnost vlastníka chodníku za způsobenou škodu, je podle mluvčího pojišťovny u nekomplikované zlomeniny vyřízení pojistné události otázkou přibližně čtrnácti dní od ukončení léčby. „Poškozený doloží kompletní dokumentaci, tedy lékařskou zprávu, rentgen, a pojistné může být vyplaceno do několika dnů od předání podkladů pojišťovně," doplnil mluvčí Michal Káňa a upozornil, že komplikovanější případy samozřejmě mohou trvat déle.