O pouhých dvanáct hlasů prohrály "titul" pojem "3G" - očkován, uzdraven, negativní, a Ninja Pass, očkovací průkaz dětí. Stínový kancléř dostal 2104 ze zaslaných 11 843 hlasů, pro 3G a Ninju jich bylo po 2092. Neslovem roku je "Querdenker", původně pozitivní hodnocení osob nekonvenčně myslících. Dnes je ale užíván pro zalhávače korony, odpůrce očkování a teoretiky spiknutí. Na druhém místě skončil "výpadek paměti", ironické označení toho, že finanční ministr Gernot Blümel při výslechu k aféře Ibiza, vedoucí k pádu vlády, si 86krát na něco "nemohl vzpomenout".

"Tiskařská čerň" této zprávy ještě na novinách neuschla, a vystřídala ji aktuálnější informace. 35letý Sebastian Kurz ohlásil odchod ze všech politických funkcí, uvedly OÖN. Vysvětlily, že Kurz byl v letech 2017 až 2019 kancléřem, znovu pak od 2020 do 11. října 2021. Tehdy odstoupil pro podezření, že s kolegy v roce 2016 nechali za peníze daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného mínění zfalšované v Kurzův prospěch. Zůstal ale předsedou lidovců a jejich poslaneckého klubu.

Včerejší krok vysvětlil narozením syna v minulém týdnu a přetrvávajícími výtkami a vyšetřováním jeho osoby. "Rozhodnutí pro mne nebylo lehké, ale necítím hořkost," řekl na tiskové konferenci a poděkoval za deset pro něho poučných let: státní sekretář, ministr zahraničí, kancléř… Vždycky prý odevzdával to nejlepší.

Ibis skalní.
Od sousedů: Ibisi "táhnou" za teplem přes Alpy autem

Znovu připomněl svá politická přesvědčení - "práce se musí vyplatit, migrace nesmí být neřízená a země musí mít silné hospodářství". Tyto teze mu přinesly souhlas, ale i odmítání. "Špičková politika je střídající se lázní pocitů, člověk dělá mnoho rozhodnutí, mezi nimi i chybná," řekl. "Je neustále pozorován, denně kritizován a skoro může mít pocit, že je na něho pořádán hon. To ale mne a můj tým motivovalo k nejvyššímu výkonu…" S narozením syna si uvědomil, že mnoho krásného a důležitého je také mimo politiku. "Pro roli špičkového politika je třeba také nadšení, a toho mi v poslední době ubylo. V uplynulých měsících už nešlo o soutěž idejí, ale o obranu před výtkami, podsouváním a vyšetřováním. Mou vášeň pro politiku a zápal to zmenšilo.“ Shrnul pak, že není světec, ani zločinec, ale jenom člověk se silami a slabinami.

Po svém prohlášení neodpovídal na žádné otázky. Síň opustil se slovy, že jede do nemocnice vyzvednout přítelkyni a syna.

19 let za vraždu

Linecký Volksblatt sdělil, že 21letý Srb, vrah vídeňského klenotníka, byl potrestán 19 lety vězení. Trest je souhrnný i za další brutální přepadení.

Jak náš web napsal, k činu došlo loni 14. října, kdy obžalovanému nebylo ještě 20 let. Nemohl být tedy potrestán víc než 20 lety odnětí svobody. Polehčila mu dosavadní bezúhonnost a jeho spolupráce na objasnění činu. Po zatčení v Maďarsku a vydání do Rakouska doznal vedle vraždy i 51 vloupání ve Vídni. Hlavně ale prozradil srbského spolupachatele přepadení klenotníka a 18 hodin předím 56letého operního pěvce v jeho bytě. Tento podezřelý je momentálně hledán. Třetí kumpán už byl zadržen. (Podrobnosti o vraždě web Deníku 30. listopadu. 74letému klenotníkovi zasadil 19 bodných ran.)

Ilustrační foto.
Od sousedů: Půl století McDonald´s v Německu

Pokuta za odoperování zdravé nohy

43letá chiruržka, která na klinice ve Freistadtu 18. května amputovala nesprávnou nohu 82letého pacienta, byla krajským soudem v Linci za ublížení na zdraví z hrubé nedbalosti potrestána peněžitým trestem 2700 eur, z toho polovinu nepodmíněně, napsal Volksblatt. Pacient později přišel i o druhou nohu, zemřel a soud přiznal jeho vdově 5000 eur bolestného. Rozsudek není v právní moci.

Obviněná, která dnes pracuje na jiné klinice, doznávala pouze, že udělala chybu. Proč před zákrokem označila omylem nesprávnou končetinu, to prý už neví… Chyba byla zjištěna až při převazu. Před operací nebyl tzv. team-time-out, ověřena identita pacienta a potvrzeno místo zákroku…

Trh přejmenovali a zkouší to

Pořadatel vánočního trhu ve dvoře zámku Thurn und Taxis v Řeznu Peter Kittel chtěl ve čtvrtek znovu otevřít za užití "triku". "Přejmenoval trh na ,zimní gastronomii", píše PNP. Stánky, které nabízejí jídla a nápoje, mají od 15 hodin znovu otevřít, ostatní zůstanou zatím uzavřeny. Kittel doufá, že brzy otevřou i ony, podal už příslušný návrh ke správnímu soudu v Mnichově. Ty, kteří musejí mít stánky zavřené, chce odškodnit z fondu solidarity z dílu ze vstupného a pěti procent z tržeb prodávajících gastronomů. V areálu platí 2G, vstup bude přísně kontrolován.

Trik připomíná jarní manévr obchodníka z Freyungu. Ten za lockdownu přejmenoval svůj obchod s módou na "Klopapier & Fashion Store". Přes polovinu prodejní plochy vybavil toaletním papírem, maskami, artikly drogerie a regionálními potravinami, a otevřel. Fungovalo mu to asi měsíc, pak prodej zarazil okresní úřad.

Dobrá adresa!
Od sousedů: Mikuláš je tu pro všechny, ujišťuje slavnostní výbor dospěláky

Pizzy pro kliniku

Gastronom Marco Fischer z Viechtachu napekl se spolupracovnicí Ulrike Wagnerovou ve svém foodtrucku kolem 200 porcí rodinných pizz a vyjel je se souhlasem rady pracujících rozdat zaměstnancům Pojavorské kliniky, napsala PNP. "Ošetřovatelé, lékaři, lékařky a všichni další zaměstnanci nemocnice dělají už dva roky skoro nemožné. Pracují daleko za hranicí maxima zatížení. Na tuto situaci chci upozornit a poděkovat jim za jejich angažovanost," řekl pro deník. Den předtím Fischer zdarma pohostil jídlem a nápoji zaměstnance kliniky ve Zwieselu.

Obdobně Jochen Reumüller, ředitel jedné restaurace v Braunau, vyhlásil vánoční akci s mottem Braunau děkuje. Se svým týmem budou 14.-16. prosince vařit postupně pro všechny zaměstnance pandemické stanice tamní nemocnice. Jídla budou servírována ve velké jídelně, aby bylo možné dodržet rozestupy strávníků, kteří se u stolů vystřídají o třech dnech. Je jich 250 až 300.

Akci může podpořit kdokoliv, všichni donátoři budou uvedeni na vánoční listině. Z jejich darů chce Reumüller pokrýt náklady a financovat vánoční balíčky regionálních produktů pro zaměstnance nemocnice. A pokud ještě něco bude zbývat, půjde to potřebným v regionu.

'Pizzaři' z Viechtachu.'Pizzaři' z Viechtachu.Zdroj: Deník/PNP

Foto z Viechtachu: Deník/PNP/Daniela Albrecht