"V zásadě dochází k přezkoušení bezpečnosti bloků každých deset let. Tak jsou také nastaveny lhůty provozu. Kaineder se obává, že druhému bloku by mohlo být uděleno povolení časově neomezené," píše list. Připomíná, že provoz Temelína 1 byl časově neomezeně povolen loni v září. Vedoucí odboru jaderné energie ČEZ podle lineckého listu očekává, že temelínské bloky by mohly zůstat v provozu dalších 40 let. Pro Kainedera vývoj vzbuzuje obavy: "Byly stavěny podle konceptů sedmdesátých let a už tehdy byly zastaralé," cituje ho deník.

"Parte" za Kurzem

Jak reagoval světový tisk na odchod Sebastian Kurze - The Washington Post: "Změnil rakouskou politiku a opatřil zemi s devíti miliony obyvatel na čas nadměrný vliv v Evropské unii… a získal si pověst brzdiče reformních projektů. Svým tvrdým postojem k migraci, mladickým projevem a fešnými obleky oslovoval rakouské středopravé a konzervativní voliče. Konzervativci v okolních zemích obdivovali jeho schopnost pod vypulírovanou, mediálně účinnou fasádou zastupovat striktně konzervativní hodnoty, i když mnoho svých slibů neplnil…"

New York Times: "Zdvojený odchod vedl k novému šoku strachu v neklidné rakouské politice, kterou v uplynulých dvou měsících rozrylo rychlé odstoupení pana Kurze z funkce kancléře. Mnoho lidí přesto věřilo, že Kurz, který byl v roce 2017 ve svých 31 letech jedním z nejmladších demokraticky zvolených šéfů vlád na světě, se z politiky nechce stáhnout úplně…"

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Kometální stoupání tohoto mladého politika bylo exemplární pro nejistotu občanského tábora nejen v Rakousku. Dříve než jiní konzervativci poznal Kurz společenskou výbušnost neregulované migrace. Že z partaje honorace ÖVP vytvořil hnutí na něho osobně jako dělané, by bez uprchlické krize 2015 bylo sotva možné. Jeho pád zase naopak prokazuje, že ani údajní spasitelé nejsou imunní proti pokušení moci. Kurz odstoupil, ale jeho model pokračuje, třeba u republikánů ve Francii. Jen Unie v Německu dál hledí doleva…"

Chlupaté vánoční zpestření.
Zpestření u sousedů: jesličky XXL, výprava s oslíčky a cesta za Tichou nocí

Süddeutsche Zeitung: "Politika mu byla samoúčelem a samoobsluhou. Na to upozornili vyšetřovatelé protikorupčního státního zastupitelství, šetřící úzké okolí kancléře, který sám sebe označoval za gardového pomocníka státu v boji proti neprávu. Při výpovědích před vyšetřovacím výborem k Ibize, před soudcem, při tiskových konferencích, při prohlášení o odstoupení se ale prezentoval vždy jako muž vyhýbání se a výmluv. Jako někdo, kdo nechává jiné vypadat špatně a v pochybách už nezná staré přátele, jako někdo, kdo nepřijímá žádnou odpovědnost tam, kde ji zcela zjevně nese. Malý duch s velkým egem…"

taz (Berlín): "Kurz za sebou zanechává politické střepy, které zbavují dechu. V boji s pandémií jeho vláda zcela zklamala, země klopýtala bez bez plánů obrany k podzimní další vlně. Tři čtvrtiny obyvatel ztratily jakoukoliv důvěru ve vládu. Politické debaty jsou plny jedu. Jeho strana je zcela rozložena a v panice z hádek ve vládní koalici se Zelenými. A to se děje v čase, kdy jsou nemocnice a systém zdravotnictví na pokraji kolapsu. Úleva z jeho odchodu nepřijde rychle vzhledem ke kompletní katastrofě, kterou tu zanechal…"

Abendzeitung (Mnichov): "Sebastian Kurz padl. Může za to ne lov justice a jemu nenáležících médií na něho, o kterém při odcházení z funkce mluvil. Ne, ztroskotal sám na sobě, na své domýšlivosti, naposledy také na svých chybných odhadech…"

Politikové si přidají

Mzdy rakouských politiků se v příštím roce zvednou o 1,6 procenta. Pyramida platů se od roku 1997 odvozuje od příjmu poslanců Národní rady. Ti budou brát 9376 eur hrubého měsíčně, o 148 eur víc než letos.

Na špici je prezident Alexander Van der Bellen se 25 357 eury (plus 400) před kancléřem Alexanderem Schallenbergem 22 640 eur (plus 357) a vicekancléřem Wernerem Koglerem (Zelení) 19 923 eur (plus 314). Zemští hejtmani dostanou maximálně 18 751 eur (plus 295), víc než ministři, kterým se plat zvýší na 18 112 eur (plus 285). Okresní hejtmani dostanou 16 876 eur, poslanci zemských sněmů 7501 euro.

"Pizzaři" z Viechtachu.
Od sousedů: Slovem roku je "stínový kancléř"

Pro platy politiků jsou určující buď inflace od července uplynulého roku do června roku nového, nebo pro příští rok stanovené zvýšení důchodů. Rozhodující je nižší hodnota.

Úředníkům se plat zvýší průměrně o tři procenta. Dohodly se na tom ve třetím kole vyjednávání vláda a odbory. Nižší mzdy budou zvednuty o 3,22 %, vyšší až o 2,91 %. Pro státní rozpočet to bude znamenat výdaje vyšší o 447 milionů eur. Polepší si 225 000 zaměstnanců státních úřadů a učitelů, nepřímo 308 000 úředníků zemí a obcí.

Zabavili zanedbané koně

"Zanedbávání, bolesti, žádná voda - to byl úděl 27 koní v Rotthalmünsteru v okrese Pasov," píše PNP. Cituje ze zprávy okresního úřadu, že jejich majitel dva roky opakovaně těžce porušoval i elementární povinnosti držitele koní k jejich umístění, péči o ně a krmení. Všechna zvířata byla výrazně zanedbána, byly jim způsobeny zčásti výrazné a dlouhotrvající bolesti a škody. Při jedné kontrole byla zjištěna například vyhladovělá nebo zraněná zvířata i s otevřenými ranami. Veterinární úřad marně upozorňoval na nutnost odstranění zraňujících předmětů ve stáji. Chyběla voda, krmení, stání, suché plochy k ležení. "Když držitel opakovaně nic nezlepšil, nezařídil nařízené veterinární prohlídky a ignoroval pokuty, byl jeho dvůr nyní vyklizen."

Moc se o něj majitel nestaral…Moc se o něj majitel nestaral…Zdroj: Deník/PNP

Veterináři spolu se specialisty úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin po rozhodnutí úředního soudu provedli za asistence policie ohledání místa. Při pětihodinové akci bylo 27 koní, mezi nimi pět hříbat, zabaveno a předáno do různých vhodných zařízení. 

Vlnolam Slovem roku v Německu

Společnost pro německou řeč ve Wiesbadenu vyhlásila Německým slovem roku 2021 "Wellenbrecher". Pojem z ochrany pobřeží a stavby lodí je momentálně užíván pro opatření k ochraně obyvatelstva před pandémií. Na druhém místě skončila "SolidAHRität", vztahující se k pomocným pracím v údolí Ahru po katastrofální záplavě. Třetí je "Pflexit", výraz označující podle vzoru Brexitu výpovědi četných ošetřovatelek v době covidu kvůli tvrdým pracovním podmínkám a nízkému hodnocení. Porotě došlo přes 2000 návrhů. Sedm z deseti vybraných pojmů má pozadí pandémii. Další místa: 4. Impfpflicht, 5. Ampelparteien, 6. Lockdown-Kinder, 7. Booster, 8. freitesten, 9. Triell, 10. "pět po dvanácté". Triell je vyjádření "duelu ve třech (tri)", specificky v televizních debatách špičkových kandidátů unie, SPD a Zelených před letošními volbami do bundestagu.