Vyvolávací cena za “tři díly prádla z letní garderoby” byla 1000 eur. Nabízeny byly i další věci, které náležely Alžbětě Amálii Bavorské (1837-1889). Mají pocházet z let 1870-80. Byly tam například “jemné lněné ovinovačky”, pár dlouhých bavlněných punčoch, “tílko bez rukávů s krajkovím u krku a výstřihu”, atd. Podle zprávy časopisu Bild odpovídá velikost prádla dnes extrémně štíhlé konfekci 32, císařovna tedy byla vysoká a štíhlá. Draženy byly také “elegantní salonní šaty” od 4500 eur, “lehký ranní plášť” od 1200, “smuteční přehoz z černé krajky z roku 1889” (kdy si vzal život její syn Rudolf) za 2000 atd. Tři díly prádla “hodily” 3800 eur, letní šaty císařovny 30 000, "elegantní salonní šaty” 16 000, plášť krémové bravy 23 000.

Magazíny doplňují, že tento aukční dům před lety dražil také podvlékačky nacisty Hermanna Göringa za 3000 eur.

Ubývá kuřáků

V roce 2014 kouřilo ještě 24 % Rakušanů, pět let nato už “jen” 21, napsaly OÖN. Mladistvých ubylo ze třiceti na 22 %. Ke Světovému dnu bez tabáku 31. května informovalo ministerstvo zdravotnictví, že během pandemie 17 % kuřáků konzum zvýšilo, 15 % snížilo. Přestat zkusilo loni 570 000 Rakušanů. V průměru EU denně kouří 19 % lidí, v Rakousku 20,9 %, v Horních Rakousích 19,4, nejméně v Tyrolsku 18,3. Žen u sousedů kouří 17,8 %, mužů 23,5 %.

16 let za pořezání nožem

V noci na 23. srpen 25letý Iránec těžce zranil pořezáním na hlavě 22letého muže před lokálem v Linci. Poškozený si myslel, že v restauraci poznal údajného aktéra předchozí potyčky noži, a chtěl si s ním promluvit. Hospodský oba vyhodil a ti se s asistencí doprovodů začali strkat venku. Z druhé strany ulice se vynořil obžalovaný a svoláním “Co se děje?” napadl nožem poškozeného. Utrpěl hlubokou řeznou ránu na krku dlouhou 23 centimetry, která jen o milimetry minula tepnu.

Útočník byl krátce poté zadržen v restauraci. Tvrdil, že si nic nepamatuje. Měl pozitivní test na drogy a 1,2 promile.

U soudu obhájce postrádal motiv – proč by měl jeho klient zabíjet člověka, kterého vůbec neznal. Porotci ale Iráčana jednomyslně uznali vinným pokusem o vraždu a soud mu uložil nepravomocně 16 let.

Den sedláků

1. červen je Mezinárodním dnem dětí, ale ve světě taky Dnem sedláků, či zemědělců. Na stejný den připadá také Den mléka. Poprvé se konal v roce 2000 v souvislosti se světovou výstavou EXPO 2000 v Hannoveru a o dva roky později byl uznán organizací UNESCO.

Linecké OÖN k tomuto svátku v heslech připomínají, že v Rakousku je 162 018 zemědělských podniků, z nichž více než jednu třetinu vedou ženy. Desetina zemědělců je mladších 35 let. Jeden sedlák živí statisticky 160 lidí. Přímo na statku nakupuje potraviny každý druhý občan. Rakousko je podle World Animal Protection nejlepší z 50 statisticky podchycených zemí v péči o blaho zvířat.

Ukamenovaly labuť

Ve volnočasovém zařízení Wimpassing u Welsu se dvě dívky v sobotu odpoledne trefovaly kameny do mladé labutě tak dlouho, až ji ubily, napsaly OÖN. Viděla je 80letá žena, která tam venčila jezevčíka. Když je napomenula, popadly batohy a odjely na kolech. Svědkyně z toho byla špatná: “Matka tak dlouho seděla na šesti vejcích a my kolemjdoucí jsme měli radost, že se všechny vyklubaly…,” řekla. Ošklivé obrázky jí nešly z hlavy, špatně spala, pokračoval list. V úterý pak doplnil, že se děvčata dobrovolně přihlásila. “Pod tlakem zpravodajství se dostavila s matkami na policii. Obě činu velmi litovaly,” sdělily policejní zprávy.

Vraždil řetězovou pilou

V severním Brandenbursku uřízl 64letý muž hlavu 62leté manželce motorovou pilou, kterou se pak také zabil sám. Činům předcházela masivní hádka, těla byla nalezena v pondělí. Dvojice žila odděleně.