Dnes odpovídá starostka obce Chlumany Ivana Vlková.

Jako mladá žena jste se stala úspěšnou starostkou. Kolikáté volební období stojíte v čele obce a co se tím pro vás změnilo?
V současné době jsem starostkou druhé volební období, starostuji v Chlumanech od roku 2006. Mé začátky  starostování byly opravdu náročné, ostatně jako každého starosty malé obce, který se během krátké doby musí seznámit se vším, co k fungování obce patří. A asi největší změnou je fakt, že člověku „zmizí“ oproti klasickému zaměstnání  také klasická pracovní doba. Spousta věcí  se totiž musí řešit okamžitě a to je i v době, kdy člověk zrovna „nesedí v kanceláři“…   

Čeho si ve svém životě nejvíce ceníte?
Nejvíce si cením mé rodiny,  manžela i obou synů, ve všech mám oporu,  podporují mě a pomáhají mi se všemi mými „výmysly“. Cením si toho, že můžu vést spokojený život a v neposlední řadě si velmi cením mého zdraví.

Vím, že nejste chlumanská rodačka, ovlivňuje to vaši práci?
My jsme chalupu, ve které teď bydlíme, koupili s manželem v roce 1993. Celkem jedenáct let jsme ji opravovali a pak se do Chluman v roce 2004 přestěhovali. To, že se za dva roky stanu v Chlumanech starostkou, mě v té době nenapadlo ani ve snu. Když mě ale tenkrát bývalí zastupitelé před volbami v roce 2006 oslovili, napadlo mě, že by bylo dobré zapojit se do dění v obci, kde žiji. A tak jsem kandidovala do obecního zastupitelstva. No a z kandidatury do zastupitelstva nakonec došlo na starostování. Jak jsem již říkala, nebyly začátky mého starostování jednoduché, a to i proto, že nejsem chlumanská rodačka. Možná také proto trvalo delší dobu, než jsem ke všemu  místnímu  našla cestu a než místní obyvatelé  poznali mě.
Asi největší výhodou toho, že nejsem zdejší rodačka,  je  především to, že věci v obci občas vidím  zcela jinak než místní, z jiného pohledu. Tak je to mnohdy i při poradách se zastupiteli, kdy oni, jako rodáci, mají někdy na danou věc zcela odlišný názor než já. Díky tomu dojdeme často po diskuzi a vzájemné výměně názorů ke zcela originálnímu řešení dané věci či situace.

Co se vám osvědčilo při řízení obce nejvíce? Jak využíváte dotační politiky?
Pro mě jako starostku  je důležité vědět, jaký ohlas má u obyvatel moje práce i práce celého zastupitelstva. Z mého předchozího zaměstnání jsem si přinesla takový  způsob či vzor, jak se něco blíže od obyvatel obce  dozvědět. Koncem každého roku děláme v obci „Anketu spokojenosti“. Obyvatelé dostanou předtištěnou anketu, ve které mohou vyjádřit své připomínky a nápady k dění v obci. Anketu je navíc možné vyplnit i elektronicky na internetu. Ten, kdo se nechce podepisovat, může anketu vyplnit anonymně. Musím říci, že každý rok se v rámci ankety objeví několik zajímavých podnětů a nápadů od obyvatel. Navíc máme v obci vedle veřejných jednání zastupitelstva i dvakrát ročně tak zvanou „veřejnou schůzi“, na které  všem zájemcům z řad obyvatel, kteří přijdou do společenského sálu,  zastupitelstvo představuje záměry pro daný rok či hodnotí rok uplynulý. Obyvatelé se mohou zeptat zastupitelů na věci, které je zajímají. Těší mě, že účast a počet  obyvatel na veřejné schůzi se časem mírně zvyšuje a účastní se jí teď  zhruba 50 obyvatel, což je 15 procent obyvatel obce.
Pro Chlumany, které mají 340 obyvatel, a pro jejich rozvoj jsou dotace velmi důležité. Ze samotného rozpočtu obce by bylo možné  zrealizovat minimum akcí. Z tohoto důvodu využívá obec dotace maximálním možným způsobem a akce, které bychom financovali ze 100 procent vlastně vůbec nerealizujeme.
Jak jsem již řekla, rozličné dotační tituly maximálně využíváme a díky nim se nám daří rozvíjet obec.     

Obec Chlumany získala mnohá ocenění a určitě za tím stojí spousta práce. Mohla byste představit některé projekty blíže?
Asi největší radost mám z toho, že se nám povedlo zrekonstruovat celou budovu, kterou oficiálně nazýváme centrem občanské vybavenosti. Je to budova uprostřed obce, kde sídlí mateřská škola, obecní úřad, knihovna, prodejna, hospoda a máme zde i společenský sál pro zhruba osmdesát osob. Navíc se nám povedlo zrekonstruovat i okolí celé budovy, a tak děti v mateřské škole mají k dispozici útulnou zahradu s hracími prvky.
Dalším naším úspěšným projektem, který si dovolím zmínit,  a kterým  poslední tři roky žijí i celé Chlumany, je  samozřejmě Chlumanský trh, který každou první sobotu v měsíci „nahrne“ do Chluman obrovské množství návštěvníků. Chlumany mají tak rázem o zhruba 1200 hlav více. Mám obrovskou radost z toho, že místní lidé trh podporují a že se trh líbí i návštěvníkům. Úplně nejvíc mě potěší, když vidím, jak lidé odcházejí z trhu spokojeni a obtěžkáni vším, co si zde nakoupili a nejdou domů s prázdnou. To je dokladem toho, že se nám podařilo na trh získat prodejce, kteří mají co lidem nabídnout a naopak, že tu lidé najdou to, co  hledají, chtějí  a kupují.
Myslím, že u nás vládne taková přátelská atmosféra a trh dává všem jeho návštěvníkům  příležitost strávit v Chlumanech příjemně a užitečně sobotní dopoledne.
No a od trhu je to už jen malinkatý kousek k naší KY.BY zahradě. Ta vlastně vznikla v souvislosti s pořádáním  trhu, kdy se lidé sháněli po čerstvých bylinkách, květinách, zelenině… V bezprostřední blízkosti plochy, kde se trh odehrává se nacházel  bývalý sad… no a ten jsme během uplynulého roku proměnili na ukázkovou přírodní zahradu, kde jsou v nabídce sazenice bylinek a také čerstvě řezané bylinky a květiny, sezonní zelenina a ovoce. K tomu jsme přidali i ukázky některých prvků přírodní zahrady – vyvýšené záhony, bylinkovou spirálu, vrbovou chýši, hmyzí hotel, takže zahradu využívají i školy v rámci enviromentální výchovy. KY.BY zahrada bude mít od letošního května i své zcela nové internetové stránky, kde všichni zájemci naleznou potřebné aktuální informace.

Musím vás pochválit za skvělou knihovnu. Jaké další možnosti kulturního nebo i sportovního vyžití nabízíte?
Děkuji za pochvalu knihovny. Hlavní zásluhu na jejím fungování a úspěšnosti má však naše vynikající knihovnice Milada Bošková, která do knihovny umí přilákat čtenáře. Máme jich v Chlumanech opravdu hodně a pátky v naší knihovně bývají opravdu nabité. Mám radost i za bohatý kulturní život v obci. Vždyť Chlumanský masopust, konopická, velikonoční koleda, stavění máje, pálení Husa… to vše se u nás dodržuje a myslím si, že právě tyhle věci lidi na vesnici spojují.  

Co říkáte kvalitě nabízených potravin v našem regionu? Chlumanské trhy se již staly pojmem, co připravujete na tuto sezonu?
Je dobře, že se poslední dobou stále více hovoří o důležitosti kvalitních potravin a jsem ráda, že zrovna v jižních Čechách jsou k dostání kvalitní potraviny. Jen to stojí trochu více práce a člověk si musí vybírat. Musím říci, že když jsem v roce 2009 začínala objíždět místní lokální výrobce, ani jsem netušila, jak velké množství jich  je  a jak kvalitní výrobky z místních zdrojů je v okolí  možné sehnat. Před těmi třemi roky to byl  tak trochu problém i těchto drobných výrobců, že neměli své výrobky kde nabídnout, protože super či hypermarket o ně zájem neměl. Zároveň je ale v té době  přesvědčit, aby je přijeli k nám do neznámých Chluman  prodávat, to byl také oříšek. Nakonec se mi to  více či méně podařilo. A v současné době se nám výrobci již hlásí sami.  S trhy se poslední dobou „roztrhl pytel“,  a tak chceme každý letošní Chlumanský trh  nějak obohatit a  zatraktivnit, aby byl pro návštěvníky vždycky něčím jiný a zajímavý. Letošní první trh, který proběhne v sobotu 5. května, bude zaměřen na začátek zahradnické sezony – v nabídce by měla být  nabídka sadby pro zahrádkáře, hnojiva, zahradní technika a připravujeme i zahradnický bleší trh. Ten je pro všechny, kteří mají doma nepotřebné věci hodící se do zahrady a chtěli by je nabídnout ostatním.

Kolik mají Chlumany obyvatel a jaké jsou tendence v jejich růstu? Pochází odtud nějaká známá osobnost?
Už jsem zmínila, že Chlumany mají 340 obyvatel. V době, kdy jsem nastupovala do úřadu jich bylo 294. Takže za šest let máme v obci nárůst o 46 obyvatel, což je potěšující. Jsou to převážně mladí lidé s dětmi, kterým máme  jako obec co nabídnout. Navíc Chlumany mají skvělou dopravní dostupnost všemi směry, do Vlachova Březí vozí dětí do školy i školní autobus. Obec bohužel už nemá vlastní pozemky, které by mohla nabídnout dalším zájemcům o bydlení u nás, ty už jsou pouze v rukách soukromých vlastníků. V rámci územního plánu jsou tu ale ještě pořád  plochy, na kterých je možné stavět. S nějakou velkou výstavbou rodinných domů  v budoucnu ale nepočítáme.  Osobně bych byla spíše ráda za to, kdyby se opravily některé opuštěné a chátrající domy v obci.    
V rámci plánů  obce počítáme s tím, že růst Chluman bude zaměřen spíše na udržování a zviditelňování toho, co zde již máme, co můžeme zdokonalit a  nabídnout.  A k tomu patří právě i ta  známá osobnost. Málokdo ví, že Chlumany mají opravdu významného rodáka, kterému je v klubovně obecního úřadu věnována malá expozice. Jedná se o cestovatele Františka Vyšatu Čecha (1881 – 1942), který se proslavil cestami do Jižní Ameriky. Od roku 1910 několikrát procestoval území Argentiny, Brazílie, Bolívie, Chile, Paraguaye. Na svých cestách mapoval oblasti Jižní Ameriky a také  osudy českých vystěhovalců. O svých cestách napsal  několik cestopisů. Jeho fotografická i písemná pozůstalost je umístěna v Náprstkově muzeu v Praze a  některé sbírky hmyzu a nerostů jsou uloženy  také v Museu Historico Natural v Buenos Aires.