Výzvu k součinnosti při pátrání obdržel dispečink Horské služby kolem tři čtvrtě na čtyři od policisů. „Ihned jsme vytvořili tým deseti členů s jedním záchranářským psem a potřebnou terénní technikou. Připojili jsme se pak k policistům a několika jednotkám Hasičského záchranného sboru. Po rozdělení úseků jsme začali už za tmy prohledávat okolí Lenory,“ uvedl k počátku pátrání Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Vzhledem k informacím o zdravotním stavu pohřešované, které měli záchranáři od její maminky, bylo nutné, aby ženu nalezli co nejdříve. „Kolem Lenory je mnoho těžko přístupných míst v hustých lesích a kromě toho i močály a rašeliniště. Teploty jsou pod bodem mrazu a všude už je sníh. To vše mohlo znamenat, že je pohřešovaná v ohrožení zdraví či dokonce života,“ popsal situaci Ondřej Zeman.

Budějovické strážníky zaměstnali neukáznění řidiči, jeden ujížděl městem.
Budějovické strážníky zaměstnali neukáznění řidiči, jeden ujížděl městem

Přibližně v půl sedmé večer pak pes Horské služby ženu našel a štěkáním přivolal záchranáře. 

„Paní byla v bezvědomí a silně podchlazená. Nacházela se v místě, odkud ji naši členové museli po poskytnutí tepelného komfortu a ošetření těžkým terénem nést. Pak jí přeložili do vyhřátého terénního auta a poté předali posádce sanitního vozu zdravotnické pomoci k dalšímu ošetření,“ řekl k úspěšné pátrací akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.