Podle kastelána třeboňského zámku Víta Pávka je park z důvodu blízkosti rybníka Svět podmáčený a stromy také už léta trpí existencí cizopasných hub.

Pohled na staro-novou tvář zámeckého nádvoří, nyní už bez prosychajících cypřišů.Zdroj: Vít Pávek

Pohled na staro-novou tvář zámeckého nádvoří, nyní už bez prosychajících cypřišů. Foto: Vít Pávek

"V letošním roce je v plánu také pročištění novodobé aleje cypřišů od náměstí k velkému zámeckému nádvoří. K jejich výsadbě došlo až na konci 70. let 20. století a nebyly tudíž vysazeny za posledních šlechtických majitelů. V současné době navíc zastiňují renesanční architekturu, blízké budovy trpí zadržovanou vlhkostí a většina z nich není již v dobré zdravotní kondici. Kácení proběhne dle posudku zátěžových zkoušek a rozhodnutí dotčených úřadů," vysvětlil kastelán.

Šlechtici a diplomati. Hlavní téma letošní sezony památek NPÚ bude Šlechta českých zemí v evropské diplomacii. Na snímku jindřichohradecká Slavatovská jídelna.
Diplomacie, hudba a výročí. Sezona na zámcích začíná

Vyjádření kastelána:
Vít Pávek.Zdroj: Deník/Adam HudecPrávě probíhá návrat do schwarzenberské historie a zdůraznění renesanční architektury, která byla potlačena závěrem 70. let 20. století nevhodnou výsadbou nepůvodních cypřišků lawsoních. Dlouhá léta, která se mimo jiné projevila i na špatném zdravotním stavu prosychajících cypřišů, docházelo kvůli zastínění k zadržování vlhkosti a vody v základech a zdech více než 400 let starých stavebních konstrukcích areálu zámku. Věříme, že změna bude ku prospěchu areálu budov i oku lahodícímu zdůraznění listnatých solitérů, které byly vysázeny z popudu posledních šlechtických majitelů. Text: Vít Pávek, správa zámku