Ke 161 stálým obyvatelům Lomu letos přibylo 66 přechodných občanek a nejsou to ledajaké usedlice, jsou přelétavé. Místní zde už pátým rokem drží moderní tradici, zdobí vždy dva týdny před filipojakubskou nocí své domy a jejich okolí rozmanitými čarodějnicemi vlastní výroby.

Objevují se vždy ve stejnou dobu, ale mizí postupně. „ Přilétají většinou 14 dní před termínem čarodějnic, 30. dubna v noci odlétají, některé si ráno po rušné noci nemohou dovolit řídit a tak se chvilku zdrží, nicméně do konce týdne jsou všechny pryč,“ vysvětlil Jan Dafčík, starosta obce. Na hranici však čarodějnice nekončí, slouží jen jako dekorace. Lomští upalují jinou speciálně vyrobenou pro tento účel.

Letos poprvé umístily na zahrádku svou čarodějnici taky Jana Černá s tříletou dcerkou Nikolkou. „Chtěly jsme se také zapojit a přidat jednu do počtu, Nikolce se ježibaby moc líbí,“ podotkla Jana Černá. Ve vsi se jim nejvíce zalíbila rybářka sedící na plotě.

ZAKLADATEL TRADICE

Lomský starosta je potěšen, jak se nápad ujal. S manželkou ho v podstatě nevědomky založil v roce 2013. První strašidelnou dámu společně vytvořili pro své děti a umístili na svou zahradu. Další rok už vyhlásil soutěž o nejzdařilejší ježibabu a do dnes se díky tomu magické bytosti v obci vyskytují.
„Jsem velmi rád, že se tradice ujala. Ze začátku to nebyl záměr, ale Lomačky se vyhecovaly a příští rok čarodějnic přiletělo více. Loni se počet ustálil a myslím, že už bude každý rok podobný. Vzhledem k tomu, že Lom má 73 čísel popisných z toho asi 16 rekreačních objektů, které nejsou trvale obydleny, je počet čarodějnic super,“ pragmaticky zhodnotil letošní slet.

Babice mají i vlastní dopravní značení, tak jim řidiči musí v Lomu dát přednost v letu. Svoje místo tu našly dámy různých kategorií, věku i vizáže. Usadila se tu například fotbalistka, rybářka, turistka, cikánka i hasička reprezentující SDH Lom. Někde kouká z křoví jedna, jinde se vyvedla celá rodinka. Sedí na plotě, stromech, jedna se opaluje na lehátku, řídí dopravu nebo se rozhlíží ze střechy po okolí. Některá děvčata na sabat dorazila se svými mazlíčky, tak tu mají pavouka, kočku či se kolem násady koštěte kroutí had.

„Někdo čarodějnici nechává stejnou, někdo každý rok inovuje,“ upozornil Jan Dafčík na to, že Lomští své výtvory obnovují. Iniciativě a fantazii se tu zřejmě meze nekladou. Letošní novinkou je mimo jiné také možnost zapůjčit si na návsi koště a vesnici si obletět.

Vyplatí se navštívit i slepé ulice směr Želeč či Planá nad Lužnicí, kde jsou zajímavé kousky, některé tu asi v bujaré náladě poztrácely boty a kabelky už v minulých letech, protože v nich nyní rostou skalničky. Vtipné je také opuštěné stanoviště čarodějnice, která se někam na skok odlétla a zanechala vzkaz: “Přijdu hned!“

KONKURENCE SE NEBOJÍ

V Lomu drží pospolu, a tak mají čarodějnic nejvíce v okolí, najdeme je i v Plané nad Lužnicí, Ústrašicích či Košicích, rovnocenného soupeře však ve výzdobě zatím nenašli. „Konkurence se nebojíme, vím, že i v Malšicích a jiných obcích mají po našem vzoru čarodějnice a je to dobře. Super by bylo, kdyby se tradice stala republikovou záležitostí. Ovšem prvenství naší vesnici nám nikdo nevezme, prostě jsme první,“ zdůraznil Jan Dafčík na závěr.

Lenka Pospíšilová