„Dělej, vstávej, musíš ještě pár metrů do cíle,“ podpořili kamarádi kolegu, který spadl z metrové výšky na záda. Priority jsou jasné - makáme. Vyražený dech řešili až za cílovou páskou. Hecování i klení a nadávky, to všechno k závodu, při kterém si elitní policisté sáhli na dno a to hned několikrát, patří. Všichni závodníci se shodli na jednom: „I když přišly na trase dlouhé 45 kilometrů těžké chvíle, nikdy bychom závod nevzdali.“

„Závodníci uběhnou 8,7 kilometrů, na kole na trati dlouhé 32 kilometrů zdolají převýšení 928 metrů a pak na raftu ujedou 3 kilometry,“ řekl před startem Ladislav Kuboušek, který extrémní závod založil a každoročně připravuje s kreativitou sobě vlastní nové úkoly na hranici lidských možností. „Na celkem osm stanovišť padlo 1550 metrů lan a stovky karabin,“ dodal Ladislav Kuboušek.

Prvenství si odvezla zásahová jednotka z Hradce Králové, která s časem 4 hodiny 45 minut zvítězila s téměř půlhodinovým náskokem. „Letos to byla paráda. Užili jsme si to. Která disciplína byla nejtěžší asi nedokážu říct, ale nejpohodovější byl přechod sítí zavěšenou mezi zdmi Vítkova kamene. Dneska všechno sedlo, příště zas přijedeme,“ řekl rozjařený kapitán zásahovky z Hradce Králové Jiří Špetla.

Zato pátý olomoucký tým neměl o komplikace a hlavně defekty nouzi. Dvakrát píchli duši kola a museli opravovat. „Krize byla, když jsme slezli z kola a začali jsme vybíhat zpátky na Vítkův kámen. Bouřka nevadila. Alespoň jsme se zchladili. Mně to chutnalo. Pneumatika od traktoru byla opravdu těžká, a sto metrů tam a sto zpátky s ní jsem opravdu nečekal. Jsme tu posedmé. Proč sem jezdíme? Chceme na bednu, dokud se na ni nedostaneme, budeme tu pořád,“ směje se šťastný a hladový Martin Dudešek po skončení závodu.

Jihočeskou policii nejlépe reprezentoval tým jihočeské zásahovky, který se umístil druhý. „Na tomhle závodu si člověk těžko něco vyloženě užije. Ale na druhou stranu, děláme to proto. Nejzáživnější i nejtěžší byl závěr. I divácky byla Šibenice zajímavá. Moc hezká tečka to byla,“ řekl člen stříbrného týmu Milan Kraus z jihočeské zásahové jednotky.

„Diváci si kromě závodu užili už tradičně i doprovodný program. Policisté připravili ukázky zásahu, záchranu osob z vrtulníku, jízdní policii na koních a policejní psovody. Děti si zazávodily na tříkilometrové trati zmenšené verze závodu „Šumaman junior,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner. 

„Příští rok pro vás připravím zase plno pěkných disciplín,“ zakončil svou závěrečnou řeč při slavnostním vyhlašování výsledků Ladislav Kuboušek, který má všechno to utrpení na trati na svědomí. Člen jihočeské zásahové jednotky je nadšený instruktor cykloturistiky a trať s náročnými překážkami staví tak, aby i při extrémní zátěži musely týmy hlavně přemýšlet a spolupracovat.