Výstava je interaktivní, a tak ti, kdo přišli, mohou stavět a zkoušet všemožné dílky skládat dohromady. To vše bude pak k vidění až do konce března. Jiří Mládek z Roudnice nad Labem, majitel celé sbírky, která je největší v České republice, nesměl na vernisáži chybět a vyprávěl také o své sbírce Merkuru. Překvapil, když vzpomněl, že jedna z prvních děrovaných stavebnic byla vyráběna ve Volarech pod názvem TRIX. Vyráběla se v místní řetízkárně až do roku 1939, kde se na výrobě podílelo až 380 zaměstnanců.

Volarští zároveň dostali dar v podobě lokomotivy TRIX a části její výrobků, které po ukončení výstavy ve Volarech zůstanou a přejdou do stálé expozice muzea. Výstava ve volarské Městské galerii trvá do konce března a je přístupná každý pracovní den od 9 do 17 hodin.

Jiří Mládek:
Narodil se v roce 1946. Již ve čtyřech letech dostal od strýce darem volarskou stavebničku TRIX, která jej technicky zasáhla na celý život. Po vyučení soustružníkem kovů vystudoval střední průmyslovou školu strojní a Strojírenský institut v Praze. Skoro třicet let pracoval v nástrojárně a v strojní a stavební údržbě v ČKD v Praze. Po roce 1990 podnikal ve stavebnictví. Od r. 1998 je v invalidním důchodu. Na jaře 2009 otevřel trvalou expozici české stavebnice Edison v Podřipském muzeu v Roudnici nad Labem, které vévodí obří merkurové diorama „Mechanický Říp“. Exponáty své sbírky již vystavoval ve čtyřech putovních výstavních celcích ve více jak devadesáti výstavních místech v Čechách, ale i na Slovensku. Merkur uvítalo již 3x i muzeum hl. města Prahy a na Slovensku i Slovenské národní muzeum v Bratislavě. Od roku 2012 je v provozu i stálá expozice v Národním technickém muzeu v Praze na Letné. Jím darované exponáty vystavuje i Spielzeugmuseum Nürnberg.

Ladislav Beran