Například v IGY Centru v Českých Budějovicích zůstaly otevřené zejména prodejny s potravinami a drogistickým zbožím, lékárna, banky, prodejny mobilních operátorů, brýlí, novin, potřeby pro zvířata a květinářství. Šárka Gramanová z mar᠆ketingu IGY Centra uvádí: „Dle nařízení stále zůstává uzavřené kino, občerstvovací zóna, relaxační zóny i dětské koutky. Stravovací zařízení jsou otevřena formovou výdejového okénka a využívají služeb rozvozu.“ Některé obchody fungují jako výdejny pro své e-shopy. Šárka Gramanová zaznamenala minimální návštěvnost. „Největší zájem je momentálně o služby Dopravního podniku a mobilních operátorů,“ říká.

Jako jiné obchody zavřelo i českobudějovické knihkupectví Dům knihy Kanzelsberger, kde však v pracovní dny mimo Silvestra stále můžete navštívit výdejní místo pro objednávky z e-shopu. Po Vánocích sem zákazníci chodili měnit nevhodné dárky a vybírali jiné knihy. Měnit lze podle vedoucího Tomáše Kremla stále. „Zákazník ale musí mít představu, jakou knihu chce, objedná si ji přes internet,“ líčí vedoucí. Po knihkupectví se lidé ale pohybovat a přitom vybírat nesmí. Neví-li, co chtějí, mohou měnit za poukázky.

Budějovické strážníky zaměstnali neukáznění řidiči, jeden ujížděl městem.
Budějovické strážníky zaměstnali neukáznění řidiči, jeden ujížděl městem

V prodeji smělo zůstat jen nezbytné zboží. Lutfia Volfová, vedoucí externí komunikace hypermarketu Globus, si myslí, že na přípravy zákazu prodeje některého sortimentu bylo kvůli svátkům málo času. Proto se na většina pobočkách zboží zapečeťovalo a označovalo až 27. prosince brzy ráno nebo v noci ze soboty na neděli. „I v Českých Budějovicích jsme proto využili každé pracovní síly, protože příprava byla náročná,“ vysvětluje. Zboží zakázané Vládou nemají možnost nyní zákazníci zakoupit. Výběr však považuje Lutfia Volfová za nejasný. Očekává komplikace např. u seniorů, kteří na internetu nenakupují a vše pořizují na prodejně. Zůstaly potraviny, drogistické zboží, lékárna, květinářství, benzina, myčka aut. Povánoční výprodeje textilu, obuvi aj. se posunou na dobu, kdy to bude možné.