Jsou to starší manželé, kteří dosud bydlí v domku u dcery a jeden z nejvíc postižených, který je stále v nemocnici.

K výbuchu a následnému požáru došlo k ránu 3. října 2019. Jihočeští policisté vyšetřování ukončili teprve nedávno s tím, že na vině je jeden z nájemníků, který při tragédii přišel o život.

Bývalé zdravotní středisko obec odkoupila od soukromých majitelů začátkem letošního roku. Ještě před jeho odkupem měli připravené plány na rekonstrukci objektu tak, aby mohli nabídnout dva nájemní byty.

Výbuch v Lenoře zdemoloval obytný dům.
Policisté uzavřeli výbuch na Lenoře jako zločin úmyslného ohrožení

Už zase bydlí

Do budoucna musí obec vyřešit celé prostranství kolem pece nedaleko místa exploze. „S tím musíme počkat až do vyřešení osudu pozemku, který zůstal po zbořeném bytovém domě,“ vysvětlil Antonín Chrapan s tím, že připadá v úvahu, že pozemek koupí obec, ale vše záleží na výši kupní ceny. Bytové domy jsou ve vlastnictví jejich nájemníků. „Máme opravený krov i novou střechu. Nechali jsme zateplit část domu, od které byl ubourán ten, v němž došlo k výbuchu,“ popsal Svatopluk Pevný, nájemník z domu čp. 32.

Peníze pomohly

Pomoc pro Lenorské přišla ze dvou sbírek. Jednu vyhlásil Jihočeský kraj. Tam se sešlo 731 049 korun. Dvě třetiny z peněz už nájemníci ze zdemolovaného domu dostali. Zbylé jim budou rozděleny v následujících týdnech.

Po vyhořelém domě zbylo jen prázdné místo. Nájemníci ze sousedních domů zase bydlí ve svých bytech.
Lidé vybuchlého domu v Lenoře strávili Vánoce jinde, hledají si bydlení

Na kontě sbírky, kterou vyhlásila Adra, se podle Josefa Koláčka, koordinátora humanitární pomoci společnosti Adra, do 29. února 2020 vybralo 2 925 500 korun. „Peníze byly rozděleny lidem, kteří přišli o bydlení,“ uzavřel.

Někteří lidé z vybuchlého domu ale v Lenoře nezůstali a našli si bydlení jinde.