Jakmile v domácnostech zavoní první napečené vánoční cukroví a rozsvítí se adventní věnce, je jasné, že začíná také doba předvánočních nákupů. Jejich vrchol sice přijde teprve v závěru roku, ale už teď se obchody pro zákazníky svátečně vyzdobily, aby s celkovou atmosférou „držely krok“. Nejde ale pouze o výzdobu. K pultům se najímají třeba také brigádníci.

Změnu tradičně poznají v Jednotě, pod kterou patří supermarkety Terno nebo Trefa. „Vánoce jsou pro obchodníky nejdůležitějším obdobím v roce. Máme enormní nárůst prodeje,“ říká generální ředitel Jednoty Tomáš Rada. Týká se to sice celého prosince, ale posledních sedm dnů roku je podle Tomáše Rady úplně extrémních. Proto se také posilují řady prodavačů. „Brigádníky obecně najímáme na Vánoce, Velikonoce a léto,“ zmiňuje Tomáš Rada.

Strom a přání

Na zákazníky se v adventu speciálně připravují také v českobudějovickém obchodním centru IGY třeba výzdobou. Podle marketingové manažerky Šárky Gramanové dominuje vánoční výzdobě osm metrů vysoký strom s andělskými křídly.

Čerti a Mikuláš s anděly čekali v sobotu 4. prosince 2021 na děti nedaleko Hluboké u Borovan na Českobudějovicku.
VIDEO: Mikulášskou nadílku připravili vedle výběhů bizonů nebo velbloudů

Pro vánoční kampaň spojilo IGY Centrum síly s Jihočeskou filharmonií. Orchestr kraje pod taktovkou dirigenta Jana Talicha rozehrál v pasáži centra skladbu Carol of the Bells, známou z filmu Sám doma, a odkryl tak zbrusu novou vánoční výzdobu s netradičními tóny růžové, které dominuje impozantní 8 metrů vysoký strom s andělskými křídly. Hlavní světelné prvky výzdoby jsou dekorovány nízkovoltovým systémem, který je šetrný k životnímu prostředí, a naprostá většina dekorací byla vyrobena v České republice. Vánoční strom IGY Centra má, kromě vánoční symboliky, ještě další důležitý význam. Je Stromem splněných přání, projektu, na kterém IGY Centrum spolupracuje s Mediaclubem s cílem splnit přání dětem ze všech dětských domovů Jihočeského kraje.

Pozor na kapsáře

K opatrnosti při předvánočních nákupech ale nabádají policisté. Stačí chvilka nepozornosti a těšení na oblíbené svátky se může pokazit. Stinnou stránkou adventních nákupů je totiž zvýšené riziko setkání s kapesními zloději. Proto například budějovická městská policie zaměří pozornost hlídek tímto směrem.

Podle jihočeského policejního mluvčího Jiřího Matznera už v posledních letech nedochází k tomu, že by do regionu přijížděly organizované skupiny kapsářů jako před deseti lety. „To už se teď tak neděje,“ říká Jiří Matzner. Doplňuje ale, že opatrnosti je zapotřebí stále. Zlodějům lze „nahrát“ různými způsoby.

Ve Skiareálu Lipno zahájili v neděli 5. prosince 2021 další lyžařskou sezónu.
Na Lipně rozjeli první lanovku. Další sjezdovky otevřou snad příští pátek

„Kdo má batoh na zádech, ani nemusí tušit, že se něco děje,“ naznačuje Jiří Matzner, že je třeba mít peníze i doklady stále pod kontrolou. Větší částku peněz nejlépe mít zvlášť mimo peněženku v nějaké vnitřní kapse. I prázdná taška na parkovišti může zbytečně lákat. „Zloděj neví, že v tašce nic není,“ říká Jiří Matzner a dodává, že i pouhé rozbité okénko může znamenat vysokou škodu. Riziko hrozí především tam, kde parkoviště nesledují kamery.

Během vteřin

Jak upozorňuje mluvčí Městské policie České Budějovice Věra Školková, kapsáři se zaměřují především na místa, kde se pohybuje větší množství lidí. „Mají svou techniku zvládnutou a odcizení věcí je pro ně otázkou několika vteřin. To, že vám chybí doklady nebo peníze, zjistíte až tehdy, když už je zloděj dávno pryč,“ varuje Věra Školková.

Péče o pacienty v nejtěžším stavu je pro Helenu Bohdalovou denním chlebem.
Nejtěžší pro mě je, když na covid umírají mladí a zdraví lidé, říká sestřička

Nejde přitom jen o samotnou hotovost v peněžence, ale také o možné zneužití platební karty, tím spíše, pokud má někdo PIN napsaný u ní na papírku… „Častým nešvarem je pověsit si kabelku s peněženkou na nákupní košík a pustit ji z dohledu,“ dodává Věra Školková a připojuje, že oznámení o krádeži kabelek, tašek, peněženek, mobilních telefonů a jiných cenností pocházejí také často od zákazníků restaurací nebo barů, když věci ponechali bez dozoru. Městští strážníci  se kvůli zvýšenému riziku krádeží i letos před Vánoci zaměří při hlídkové službě na prevenci možných útoků kapsářů.