Ti celé roky při každém setkání s ministrem životního prostředí, který zrovna resort řídil, poukazovali především na to, že se podmínky v národním parku neustále mění. Zákon o Národním parku Šumava by jim měl dát jasnou jistotu pro desítky let. Se současným vládním návrhem proto souhlasí.


To potvrzuje také starosta Kvildy Václav Vostradovský.


Jak se vám, jako starostovi jedné ze šumavských obcí, jeví vládní návrh zákona o Národním parku Šumava?
Jsem spokojen, protože z mého pohledu respektuje i obyvatele Šumavy. Zákon není jen o přírodě, ale i o lidech. Jsem rád, že vůbec nějaký zákon Šumava bude konečně mít.


Jsou podle vás opodstatněné připomínky ekologických aktivistů, že při přípravě zákona nebyly respektovány jejich připomínky?
Abych pravdu řekl, mají připomínky ke všemu. Chápu, že se jim některé věci prostě nelíbí, že s nimi nesouhlasí. Připomínek mají víc, ale ty poslední neznám.


Ředitel Správy Jiří Mánek zdůraznil, že se při projednávání návrhu naopak ustoupilo ze strany obcí ve prospěch ochrany přírody. Máte pocit, že to tak skutečně bylo?
Je to přesně tak. Obce neustále a opakovaně ustupovaly a ustupují, ať se to týká návštěvního řádu i zákona. Naproti tomu od ekologických aktivistů slyšíme pouze požadavky a to, co chtějí oni. Vše je o kompromisu, ale zatímco obce se snaží kompromis hledat a najít a přistoupit na něj, druhá strana na to nechce slyšet, a to je případ i současného vládního návrhu zákona o Národním parku Šumava.


Jste spokojeni s navrhovaným zmenšením rozlohy třetích zón?
Celá věc byla s obcemi konzultována. Pokud vynechám Prášily, které mají určité připomínky, žádná ze zbylých jedenadvaceti šumavských obcí nemůže říci, že by nebyla s výsledkem spokojena. Správa parku objížděla s kompletními podklady obce, my jsme to projednávali i v zastupitelstvu, takže za Kvildu mohu říci, že jsem spokojen.


Z čeho máte v tuto chvíli největší obavy?
Prakticky z čehokoliv, protože připomínek při projednávání návrhu zákona může být značné množství a je otázkou, kam připomínky nakonec zákon dovedou. Musím uznat, že ministerstvo jednalo celou dobu transparentně. Ať už kdokoliv říká cokoliv. Takže se spíše nechám překvapit. Každopádně základ je v tom, že zákon v nějaké podobě bude a mělo by být jedno, kdo bude ministrem nebo ředitelem Správy. Bude jasně nastavený řád, ze kterého se bude muset vycházet a který bude třeba respektovat. Současný stav, kdy je to jednou tak, podruhé onak, je špatně. Stačí se podívat na Prameny Vltavy, tam co pět set metrů se každý ředitel a každý ministr podepsal nějakou svou vlastní filosofií.