Hned při prvním zastavení tak děti mohou vidět, jak to funguje v mraveništi. „A protože mravenci jsou v zemi a musejí se nějak dorozumívat s těmi na povrchu, je tu k tomu také potrubní pošta,“ vysvětlil na místě Radan Kříž, majitel stavební firmy, která Areál lesních her postavila.

Navigoval proto starostu Martina Malého a ředitele DDM Jiřího Macharta, jak si vzkaz potrubní poštou předat a oba dospělí pánové to hned vyzkoušeli a zároveň museli zkonstatovat, že je slyšet opravdu parádně. Všichni, kteří byli slavnostnímu otevření přítomni, si areál prošli a vyzkoušeli si všechny překážky, a tak se nastrojení pánové i dámy, na několik desítek minut změnili na malé hravé děti.

Když si děti, ale možná i jejich rodiče zkusí, jak to chodí v mraveništi, mohou prokoumat veverčí stezku, žabí tůň, ptačí hnízdo a pavučinku. U každého zastavení je navigační cedulka, která nejen vysvětlí, o jaký příbytek jde, ale také jak si ho živočichové staví. Areál tak neslouží jen pro hraní, ale také k tomu, aby se děti něco naučily.

Ilustrační foto.
ANKETA: Hledáme nejhezčí vánoční strom na Prachaticku

Využívat areál nad Lázněmi mohou všichni zdarma, místostarosta Jan Klimeš však upozornil, že je monitorován městskou policií. „Jistě jste si všimli, že tu nenajdete žádný odpadkový koš. Důvod je jednoduchý. To, co si do lesa přineseme, si také musíme odnést,“ vysvětlil. Upřesnil, že areálem město navazuje na Zoo koutek Městských lesů u Fefrovských rybníků a zároveň tak prodlužuje pobyt v lese poté, co si návštěvníci projdou nedávno otevřenou Zážitkovou trasu víly Majolenky a lázeňskou kolonádu. „Také kapli sv. Markéty se nám daří postupně opravovat,“ připomněl Martin Malý, starosta Prachatic. Kaple má totiž nejen novou fasádu a střechu, ale v těchto dnes se do ní instaluje nově zrenovovaný oltář.

Areál lesních her několik měsíců připravoval místostarosta Jan Klimeš spolu s ředitelem DDM Jiřím Machartem, ředitelkou Sportovního zařízení Prachatice Radovanou Kutlákovou a jednatelem Městských lesů Františkem Štěrbou. O stavbu se postarala prachatická stavební firma Radana Kříže za vydatné pomoci další prachatické firmy LUNA. Právě odtud pocházejí díly pro jednotlivé zvířecí příbytky.

Netoličtí zpívali koledy s Českem a Netolickými Vrabčáky.
Koledy opět spojily Prachaticko. Byli jste skvělí

Prachatický místostarosta Jan Klimeš ještě upřesnil, že areál je určen pro děti asi do dvanácti let. Ani na ty starší ale město nechce zapomenout. Podle Jana Klimeše se totiž plánuje pokračovat s další lesní stavbou. „Areál zvětšíme a chceme do lesa dostat i děti do zhruba patnácti možná šestnácti let, plánujeme totiž vybudovat venkovní hřiště, kde by i ti starší našli důvod, proč pobýt v přírodě, jako jsme kdysi bývali my,“ vysvětloval s úsměvem. Možná tak už příští rok dojde na stavbu hřiště, kde by mohly starší děti tak trochu posilovat v přírodě.

Na polesí v Zátoni se křtila kniha Pralesy Šumavy.
Na polesí v Zátoni se křtila kniha Jana Dvořáka pralesy Šumavy