Ty jsou vždy zátěží i pro hlídky městských strážníků. Jak bude vypadat letos jejich služba?
„Přestože program slavností začíná už v pátek odpoledne, hlídková služba městské policie bude v normálu a posilovat ji budu pouze já, takže v ulicích by měla být nejméně čtyřčlenná hlídka,“ uvedl ředitel MP Prachatice Ivo Novotný. Jednat se bude hlavně o zabezpečení pátečního kratšího průvodu, který půjde od gymnázia kolem Štěpánčina parku rovnou do centra. „Noční služby z pátku na sobotu a ze soboty na neděli budeme rovněž posilovat, v obou případech bude ve službě v terénu čtyřčlenná hlídka s pátým strážníkem jako zajištění na služebně. V sobotu přes den bude po městě rovněž čtyřčlenná hlídka. Neděle už je pak klasická dvoučlenná hlídka v terénu a jeden strážník na služebně,“ upřesnil Novotný.
Podle jeho slov bude do služby posílena i hlídková činnost Policie České republiky. V době konání slavností by se měla společně s českými policisty pohybovat i hlídka z Německa.
Pokud se týká dodržování veřejného pořádku, nejnáročnější jsou oba večery a noční doba při slavnostech, místně je to pak Velké náměstí, Štěpánčin park a Písecká brána. „Ve Štěpánčině parku je i v nočních hodinách víceméně klid, nedochází tu k výraznějším výtržnostem nebo poškozování majetku. Kritičtější je tu spíše sobotní ráno, kdy se někteří unavenější návštěvníci slavností začínají probouzet. Trochu horší je situace na Velkém náměstí a hlavně v Písecké bráně, kde se objevují náznaky vandalismu a nevhodného chování,“ hovoří ze zkušenosti ředitel městské policie.
Oproti uplynulým ročníkům bude letos při slavnostech v sobotu při zahájení průvodu trochu komplikovanější dopravní situace. „Už jsme to řešili na pracovním jednání štábu slavností, protože v průvodu by letos mělo jít více lidí. Proto se průvod vydá od gymnázia Jánskou ulicí přes kruhový objezd do Slámovy ulice a od Hubertusu pak Zvolenskou k Písecké bráně na Malém náměstí. Ve chvíli, kdy průvod vyrazí, uzavře se vjezd do Slámovy ulice u Hubertusu a vozidla se budou pouštět pouze ve směru do Zvolenské ulice na Malé náměstí,“ shrnul Novotný.
Ve chvíli, kdy průvod dojde ke Zvolenské ulici, uzavře se kompletně vjezd z kruhového objezdu směrem do centra a doprava bude svedena po obchvatu do Nové ulice ke kruhovému objezdu na Krumlovské a tudy zpět do Jánské a směrem na SNP a Kasárenskou do sídliště. Jakmile se uvolní Zvolenská, bude doprava opět uvolněna Slámovou a Jánskou ulicí.
Podle Novotného platí i varování pro návštěvníky, aby si dávali při slavnostech větší pozor na své osobní věci a cennosti. „Tím nechci tvrdit, že by se na slavnosti výrazně specializovaly skupinky kapsářů, ale při tak velkém množství lidí se může stát cokoli, většinou ale řešíme podobné případy jako nahlášenou ztrátu. Často ani ten, kdo nám přijde ztrátu peněženky, dokladů nebo mobilu nahlásit, nebývá tak docela střízlivý a velmi složitě si vybavuje, kdy naposledy měl věci u sebe,“ uzavřel Novotný.