Vimperk – Ve stejném termínu, jen o rok později by měl být opraven Zlatý most přes Volyňku ve Vimperku. Pokud se ovšem nezopakuje situace, která vyústila ve zrušení smlouvy s původním zhotovitelem.

Vimperští radní totiž schválili vypsání zadávacího řízení na opravu mostu a momentálně už zájemci mohou podávat své nabídky. Podmínky zadání se přitom neměnily. Prachatickému deníku to potvrdil vedoucí odboru investic a údržby MěÚ Vimperk Michal Janče. „Podmínky zůstaly prakticky stejné, jaké byly v minulém zadávacím řízení na tuto akci. Dokonce na základě rozhodnutí vedení města budou stavební práce opět směřovány až na ukončení turistické sezony, tedy do měsíce září,“ potvrdil Michal Janče. Měnit se nebude ani maximální cena za zhotovení díla, která na základě rozhodnutí zastupitelů města ze září loňského roku činí necelých 740 tisíc korun.

Firma, která vzejde jako vítěz zadávacího řízení, by měla mít dostatek času na to, aby si zajistila specifické konstrukční profily. Neměla by se tak opakovat situace z podzimu loňského roku, kdy právě komplikace s jejich zajištěním zapříčinily posunutí termínu realizace, dohady kolem dodatku smlouvy a v konečném důsledku i odstoupení zhotovitele od smlouvy a vypsání nového zadávacího řízení. Termín zahájení opravy je prvního září, dokončení 30. září. Na opravu Zlatého mostu má město platné stavební povolení.

„Nedostatek profilů navržených projektantem na rekonstrukci mostní konstrukce mne docela překvapil. Nicméně člověk z oboru mi potvrdil, že požadovaný profil, který byl před deseti roky naprosto běžný, není dnes na běžném trhu bez objednání k sehnání,“ připustil Michal Janče.

Podobnou zkušenost by podle jeho slov měl v budoucnu brát do úvahy spíše projektant. Na něm by mělo být, aby si ověřil, zda navrhované materiály jsou na trhu běžně dostupné, nebo ne a měl by na to v projektové dokumentaci upozornit.

Pokud se týká vlastního zadávacího řízení, oslovovalo město opět několik firem napřímo, a to včetně firmy, která původně měla opravu mostu provádět. Kromě firem, které město oslovilo tak zvaně napřímo, mohou své nabídky posílat i další zájemci na základě výzvy zveřejněné na internetu.

Jen připomeňme, že do původní výzvy se přihlásily pouze tři firmy oslovené městem napřímo, svou nabídku následně zaslaly pouze dvě. „Pokud se neobjeví žádné překážky, mohlo by o zhotoviteli být rozhodnuto na začátku června,“ dodal Michal Janče.

Komplexním řešením dopravní situace v celé lokalitě, jak navrhoval kontrolní výbor po přezkoumání zakázky opravy Zlatého mostu, zatím vedení města v plánu nemá. „Důvodem opravy mostu a posílení jeho konstrukce nebylo jen umožnit přes most průjezd autobusových linek se školáky z Lipky, ale všech vozidel nad 3,5 tuny, tedy včetně vozů městských služeb na svoz komunálního odpadu. Opravou mostu by se naopak měla dopravní situace zklidnit a zjednodušit. Samostatnou studii zatím nemáme v plánu zadávat,“ dodala místostarostka Jaroslava Martanová.