„Předpokládáme, že advent bude tradiční,“ říká. To potvrzuje také Lenka Střítecká z firmy Art4Promotion, která za přípravami stojí. S náhradním plánem, kdyby se musela dodržovat přísná opatření a lidé by se nemohli scházet bez omezení, se prý nepočítá. „Buď bude advent v plném rozsahu, nebo vůbec,“ odpovídá trochu s obavami.

Fanoušci Motoru České Budějovice prošli v průvodu městem.
To byl rachot! Fandové Motoru před zápasem s Mountfieldem prošli městem

Vánoční dění na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. začne již 19. listopadu a jako ve standardních ročnících potrvá do Štědrého dne v plné verzi. Ale i poté najdou návštěvníci až do 6. ledna na náměstí některé stánky, tradiční ledové kluziště kolem Samsonovy kašny a vyhlídkovou věž. K ní také přibydou dva nové vizuální prvky. Jaké, nechce zatím Lenka Střítecká prozradit.

Společnost Art4Promotion naplánovala pátý ročník s tématem Muzikálové Vánoce. „Letos bude v hlavní roli muzikál a diváci se mohou těšit například na muzikálové melodie v podání Aničky Slováčkové, Martina Schreinera či Michaely Gemrotové,“ slibuje Lenka Střítecká. Těšit se můžete i na jiné žánry a desítky kapel. Vystoupí třeba hudební skupiny Kamelot, Poutníci, Epydemye, Flám, Melodikum, Úsvit a Úsviťáček či Dudlajda.

Absolutní vítězové Jihočeské sestřičky jsou z Jihočeské univerzity.
Absolutní vítězové Jihočeské sestřičky jsou z Jihočeské univerzity

Adventní městečko budou tvořit z velké části stánky. „Mix trhovců bude velmi pestrý. Podařilo se nám přivézt i nové provozovatele stánků s občerstvením,“ tvrdí Lenka Střítecká a přibližuje složení tržiště: „Návštěvníci se mohou těšit například na stánek s moderním konceptem tradiční české kuchyně, nebudou chybět vánoční sladkosti, jako jsou trdelník, perníčky, vánoční punč, ale také řemesla, vánoční ozdoby, dekorace, dřevěné hračky a mnoho dalšího.“ Podle Lenky Střítecké nebude hlavně chybět pravá vánoční atmosféra.

Firma Art4Promotion letos uskuteční v rámci koncesní smlouvy poslední pátý ročník ve své režii. Loni kvůli proticovidovým opatřením o čtvrtý ročník přišla. „Ztráty počítáme v řádech miliónů korun. Je to pro nás jako pořadatele velmi těžké období,“ uvádí Lenka Střítecká.

Setkání spisovatelů v Luxoru ve Čtyřech Dvorech.
Spisovatelé z jihu představili své nové detektivní a historické romány

Společnost prý zažádala o nový náhradní ročník. „Kompenzoval by aspoň částečně ztrátu s nerealizovaným loňským ročníkem,“ myslí si Lenka Střítecká, podle níž město zamítlo již dvě žádosti. Podle Juraje Thomy dodatek k současné koncesní smlouvě, na jejímž základě firma trhy realizuje, není možný. Avšak firma se podle něj může přihlásit o realizaci v roce 2022, kdy budou mít adventní trhy samostatné zadání jako zakázka malého rozsahu. „Ta bude otevřená a přihlásit se do ní může každý,“ objasňuje první náměstek.

Jak to bude s trhy dál? „Novou pětiletou koncesi bude město vyhlašovat z několika důvodů na období od 2023,“ přibližuje Juraj Thoma.