V průměru asi dvacet až třicet milionů ročně stojí městský rozpočet opravy vodohospodářského majetku a s tím spojené opravy komunikací. Starosta města Martin Malý upřesnil, že vedení města v tomto směru spolupracuje s provozovatelem systému a vybírá k opravám lokality, které mají nejvyšší četnost poruch v kombinaci se stářím potrubí.


V uplynulých pěti letech se ale povedlo potrubí v nejhorším stavu opravit a tím snížit případné úniky vody na zhruba dvanáct procent. Ulice navíc mají nový povrch, chodníky a také veřejné osvětlení. V případě, že pod zemí vede teplovod, opraví se i ten, aby několik dalších let nebylo potřeba novou vozovku zase rozkopat.


„V letošním roce budou dokončeny opravy ulic Rumpálova a Chelčického, přede dvěma lety jsme opravili ulici U Hvězdárny, tím je tato lokalita kompletní," ujistil prachatický starosta. Upřesnil, že město má opravu vodohospodářského majetku naplánovanou na deset let dopředu, první polovina období končí právě letos. Právě na rekonstrukce jdou peníze, které ČEVAK platí za pronájem vodohospodářského majetku. S náklady ale pomáhaly dotace, což byl případ oprav v Lázeňské ulici v roce 2011, a peníze z rozpočtu města. Nájem od ČEVAKu tvoří zhruba polovinu nákladů na opravy.


„Seznam oprav je ale dlouhý a je sestaven podle priorit, i když v případě, že najdeme místo, kde jsou poruchy a úniky vody častější, dochází ke změnám," doplnil Martin Malý. V příštím roce budou zastupitelé vybírat mezi ulicemi Černohorská, Lesní, Slepá, Kasárenská a Pod Hradbami. „Na všechny budeme mít letos projekty a právě četnost poruch s největší pravděpodobností rozhodne, které z nich půjdou na řadu jako první, to zatím nejsem schopen odhadnout," řekl s tím, že letos mezi ty nově opravené přibudou také ulice U Stadionu a U Studánky.