Pod celorepublikovým i krajským průměrem se také v únoru udržel region v počtu nezaměstnaných. Navíc počet nezaměstnaných oproti lednu ještě poklesl. „Míra nezaměstnanosti na konci února činila 5,5 procenta,“ přiblížil analytik trhu práce prachatického Úřadu práce Václav Vávra.

V únoru se nově zaevidovalo 239 uchazečů o zaměstnání. To je o 151 méně než v lednu. Z evidence pak na druhou stranu v únoru odešlo 254 uchazečů, do zaměstnání jich nastoupilo 179.

Pětasedmdesát uchazečů bylo vyřazeno bez umístění do zaměstnání.

„Podporu v nezaměstnanosti pobíralo k poslednímu únorovému dni 809 uchazečů o zaměstnání, tedy bezmála čtyřicet procent všech uchazečů vedených v evidenci,“ poznamenal Václav Vávra.

V evidenci pak byla převaha mužů, ženy tvořily 40,4 procenta ze všech evidovaných.

Úřad práce evidoval na konci února 642 volných míst. Do značné míry je ovlivněn počtem nahlášených volných míst s požadavkem na obsazení cizinci. „Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 3,2 uchazeče, po odečtení 215 volných míst s požadavkem na obsazení cizinci se průměr zvýšil na 4,8 uchazeče na jedno volné pracovní místo,“ řekl k aktuálním číslům Václav Vávra.

Dvaatřicet volných míst pak bylo vhodné pro osoby se zdravotním postižením a šestašedesát pro absolventy škol.