Pacientů na radiodiagnostickém oddělení podle jeho primáře Romana Čerkla přibývá. „Proto jsme se rozhodli skiaskopicko-skiagrafické pracoviště rozšířit o další přístroj, máme tak další samostatný rentgen,“ řekl s tím, že oddělení nyní může snímkovat snímky plic našich pacientů na obou pracovištích rentgenu a nemusíme využívat skiaskopickou stěnu, která je určena pro jiné výkony.

Roman Čerkl si nejmodernější přístroj pochvaluje. „Má pevný digitální detektor s vysokým rozlišením a snímky z něj jsou super kvalitní. Bezdrátově komunikuje s konzolí,“ pochvaluje si. Detektor je možné vyjmout a lékaři tak mohou snímkovat i pacienty na lůžku. Součástí je zařízení, s nímž je možné snímkovat pacienty v různých polohách.

Zaměstnanci Městského úřadu Prachatice zažili hendikep na vlastní kůži.
Prachatičtí úředníci si na "vlastní kůži" zkusili, jak se cítí hendikepovaní

„Hlavní je ale to, že můžeme využít obě snímkovny, a tím zvýšit počet pacientů, kteří naším oddělením musejí projít,“ ujistil. Navíc mít dva přístroje znamená, že už se nemůže stát, aby rentgenové pracoviště nebylo v provozu kvůli poruše, navíc se zlepší kvalita snímků.

Přístroj je v provozu, otestován, ale zatím je ve zkušebním provozu a radiologové provádějí jeho definitivní nastavení nebo tisk snímků. „Vychytáváme prostě drobnosti v přenastavení,“ zhodnotil s úsměvem primář radiodiagnostického oddělení nemocnice.