Ta se nachází u bývalých brodicích lázní v Prachaticích.

Aby stezka mohla vzniknout, spojily své síly tři organizace, Městské lesy, Dům dětí a mládeže Prachatice a Sdružení Dřípatka. Dohromady je jejich snaha vyšla na dvacet tisíc korun.

„Myšlenku na podobnou stezku jsem měl v hlavě pět let. Vzhledem k tomu, že město začalo v oblasti Lázní sv. Markéty budovat volnočasové centrum, našel se i ideální prostor,“ uvedl Jiří Machart, ředitel DDM Prachatice.

Na nové stezce je nainstalována i budka pro netopýry nebo samokrmítko. Vše podle návrhů Bohuslava Nauše.

Stezka ptačích budek nese jméno Bohuslava Nauše 

Bohuslav Nauš.Zdroj: Zdeněk PřibylTéměř přesně po roce od úmrtí Bohuslava Nauše se v Prachaticích otevírá nová naučná stezka, která je pojmenována po nositeli Ceny naděje a porozumění a Ceny města Prachatice.
Bohuslav Nauš byl známým ochráncem přírody a pečoval o životní prostředí na Prachaticku. Zároveň se věnoval botanice, ornitologii, mineralogii a geologii. Narodil na Štědrý den roku 1929, zemřel ve věku nedožitých 88. narozenin 25. dubna loňského roku.
Právě fakt, že Bohuslav Nauš byl mimo jiné i ornitologem a autorem celé řady pracovních plánů na výrobu ptačích budek, které učil vyrábět mimo jiné i děti, přispěl k tomu, že nově vznikající stezka, o kterou se zasadil kolektiv kolem Jiřího Macharta, bude všem návštěvníkům připomínat jméno Bohuslava Nauše a jeho zásluhy.