Perseidy jsou jeden z nejlépe pozorovatelných meteorických rojů na severní polokouli. Pro jejich sledování postačí vyjet mimo město, kde zážitek nebude rušit světelný smog. "Maximum roje nastane mezi druhou a třetí hodinou ranní v sobotu 13. srpna. Během hodiny bude možné pozorovat až stovku meteorů. Sledování ale naruší svit měsíce, který bude tou dobou jen několik hodin po úplňku. Uvidíme tak pouze jasnější meteory," upřesnila lektorka jindřichohradecké hvězdárny a planetária Jana Jirků a dodala, že meteorický roj Perseidy bude aktivní ještě několik dní po svém maximu.

Perseidám říkáme lidově padající hvězdy, s těmi ale přitom nemají nic společného. Jde o částečky prachu pocházející z komety 109P Swift-Tuttle, objevené roku 1862. "Nejčastěji jsou o velikosti zrnka písku nebo malých kamínků. Než se tento kousek propracuje atmosférou, tak se třením zahřívá a vytváří za sebou takzvanou ionizovanou stopu, kterou my vidíme," popsala Jana Jirků. Do naší atmosféry Perseidy vlétají rychlostí 60km/s, zářit začínají zhruba ve výšce 120 km nad zemským povrchem a pohasínají o desítky km níže, ty největší a nejjasnější kolem 80 km nad zemí.

Rozhlednu můžou turisté dál bez obav využívat.
Rozhledna u Děbolína zůstane letos otevřená, oprava se odkládá na příští rok

Meteorický roj Perseid byl poprvé popsán už v polovině 3. století našeho letopočtu v době, kdy byl umučen svatý Vavřinec, jeden z církevních hodnostářů strážících majetek Římské říše. Meteory zdánlivě vylétávají ze souhvězdí Persea, podle kterého také dostaly svůj název. "Nemá smysl pozorovat přímo toto souhvězdí. Ideální je lehnout si nebo sednout k němu zády a pak se nám meteory rozlétávají po celé obloze," doporučila lektorka Jana Jirků s tím, že se noční divadlo bude odehrávat převážně v jihozápadní části oblohy.

Na další meteorické roje se můžeme těšit už na podzim a v zimě, kdy noční oblohu zpestří Leonidy, Orionidy a Geminidy.

Požár kombajnu a pěti hektarů vzrostlé pšenice u Hostkovic u Dačic.
U Dačic hořelo. V plamenech skončil kombajn a pět hektarů pšenice