V příštím roce by si mohly obce pomoci 
s demolicemi chátrajících a vybydlených budov. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž v úterý spustilo výzvu, která má obcím pomoci řešit, kde vzít na často nákladnou demolici peníze.

Dotace na demolici:* Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo v úterý 18. října výzvu z národních dotací z programu Podpora revitalizace území.
* Dotaci je možné žádat na demolice chátrajících budov, které dříve sloužily k bydlení, rekreaci nebo 
k ubytování.
* V příštím roce vyčlení ministerstvo na tyto dotace 100 milionů korun.
* Dotace bude poskytována až do výše 
80 procent skutečných uznatelných nákladů.
* Maximálně lze žádat 
o 5 milionů korun.
* Uzávěrka žádostí je letos
30. prosince.


A jestli by měl někdo na Prachaticku o podobnou dotaci požádat, pak je to jednoznačně město Vimperk. Objektů, které by odpovídaly podmínkám výzvy, totiž jen samo město vlastní hned několik a většina se nachází v Pasovské ulici. Tu chce město podle slov starostky Jaroslavy Martanové řešit v první řadě, i když se před několika měsíci přiklonili zastupitelé k demolici objektu i ve Výškovicích. „Osobně bych upřednostnila dům číslo popisné 150, popřípadě 45, oba v Pasovské ulici, oba jsou opuštěné a ve špatném technickém stavu. Záležet ale bude na výši nákladů na demolici," uvedla starostka.


Pro demolici jak sto padesátky v Pasovské ulici, tak domů ve Výškovicích, se již v březnu rozhodli vimperští zastupitelé poté, co jim vedoucí odboru bytového a hospodářského předložil analýzu nákladů na zakonzervování a drobnou údržbu, celkovou rekonstrukci a nebo demolici obou domů. Ta vycházela jasně pro demolici.


Klonili se k ní také někteří opoziční zastupitelé. 
„V tomto případě bude asi každý, kdo ve Vimperku žije, souhlasit s tím, že takové hrůzy na kraji při vjezdu do města je třeba odstraňovat," podpořil již v březnu variantu demolice zastupitel Zdeněk Kutil.