„Tak je to stanoveno zákonem a my máme tuto podmínku také v pravidlech pro přijetí dítěte do mateřské školy,“ zkonstatoval Miloš Beneš, vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ ve Vimperku. Ujistil, že doposud se na Vimpersku nesetkal s tím, že by se rodič neproočkovaného dítěte dožadoval jeho přijetí k předškolnímu vzdělávání. „Ani bychom ho nepřijali, neboť neplní podmínky,“ dodal.

Stejně se zachovala Helena Turková Kubátová, ředitelka Mateřské školy Prachatice. Ta se v minulém roce s přihláškou neočkovaného dítěte setkala. „Povinné očkování děti mít musejí, a tak maminka respektovala, že jí dítě nepřijmeme,“ vzpomněla Helena Turková Kubátová. Rodiče musejí doložit, že je dítě očkované potvrzením od lékaře, které školka zakládá 
k dokumentům o přijetí.

Podle prachatické dětské lékařky Magdy Beránkové je rodičů, co nechtějí děti očkovat, minimálně, ale jsou. „Já mám asi dvě takové alternativní maminky, které na rovinu řekly, že dítě očkovat nechtějí,“ uvedla. Jejich názor lékařka respektuje, i když ona sama je toho názoru, že povinné očkování má svůj smysl. „Maminky, které neočkují, hřeší na to, že jejich dítě nemoc nejspíš nedostane, protože patogen není v populaci rozšířen, protože ostatní očkují,“ zhodnotila prachatická lékařka.