V posledních týdnech přibývají pozitivně testovaných zřídka. Nemůže to být i tím, že mají jen velmi mírné nebo žádné příznaky? Jak u nakažených nemoc probíhá?
Ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.Zdroj: archivCo se týče kumulativních počtů, registrujeme k dnešnímu ránu od začátku března celkem 185 potvrzených pozitivních případů, to je v relativních číslech, která umožňují porovnávat mezi sebou jednotlivé různě lidnaté regiony, 29 pozitivních na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. To je dlouhodobě nejméně ze všech krajů, další v pořadí je Královéhradecký kraj, který měl k dnešku 36 pozitivních na sto tisíc. V absolutních číslech má podobný výskyt kraj Vysočina, který je ale co do počtu obyvatel menší a v relativních číslech nyní má 36,7 na sto. Jsou regiony, které mají i více než 150 pozitivní na sto tisíc, takže situace v jižních Čechách je skutečně již řadu týdnů velmi dobrá.

Různý je i čas na zotavení. Jaká je průměrná doba léčení lidí s nemocí covid-19?
My jsme v průběhu května měli období, kdy jsme v průběhu řady dnů neregistrovali žádné nové pozitivní případy. Posledních pět pozitivních registrujeme z konce května. Co se týče těchto případů z posledních dnů, šlo vesměs o mladé, méně rizikové osoby, a tedy i průběh onemocnění je podle našich dosavadních informací mírný.

Rychlotest pro testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Na Krumlovsku přibyla nakažená žena. Virus přivezla z Itálie na oslavu

Sledujete nejčastější příznaky? Jaké jsou u lidí dospělých a jaké u dětí? Ze statistik vyplývá, že jižní Čechy mají nemocné i mezi dětmi do 14 let.
Odpověď se samozřejmě nedá úplně zobecnit, průběhy onemocnění jsou velmi individuální, ale dá se říci, že u dětí a mládeže obvykle došlo k přenosům v rámci rodinného prostředí a průběhy onemocnění jsou u nich mírné nebo bezpříznakové. Od samého začátku jako skutečně rizikové skupiny vnímáme seniory, a nejvíce pacientů máme v regionu právě ve věkové skupině nad 65 let věku. Tomu odpovídají i opatření v praxi včetně testování pracovníků v sociálních službách a naše permanentní snaha o edukaci veřejnosti ve vztahu k ohleduplnosti a ochraně našich seniorů. Druhou skupinou jsou osoby se závažným primárním onemocněním, které oslabuje jejich imunitní systém, ať už se jedná o onkologická onemocnění, nemoci oběhové soustavy a další chronické obtíže. Pro tyto polymorbidní pacienty je nebezpečný souběh jejich primárního onemocnění s infekcí a průběh onemocnění pak může být komplikovaný, kdy je skutečně potřeba specifická nemocniční péče, nebo je bohužel i fatální. Rizikovým faktorem je i obezita.

Jaká je průměrná doba léčení lidí s nemocí covid-19?
Z našich dosavadních zjištění v rámci depistáží víme, že k onemocnění může dojít klidně až čtrnáctý den od kontaktu s pozitivní osobou. Karantény jsou ukončovány v obvyklých případech PCR testem čtrnáctý den od kontaktu s nemocným. Pokud je test negativní, je možno karanténu ukončit. Délka, po kterou sledované osoby vylučují virus, je ale velmi individuální. Podle našich zjištění se může jednat i o dobu delší, než jsou dva týdny. To je zjištění, které mění původní premisy, z nichž se zpočátku vycházelo a mění mimo jiné i metodiku naší depistážní práce.

Zámek Červená Lhota.
Hradům a zámkům na jihu Čech chybějí školáci

Kolik lidi a s jakou závažností je v současné chvíli hospitalizováno v jihočeských nemocnicích?
K dnešnímu ránu není podle našich informací v souvislosti s COVID-19 hospitalizován v kraji žádný pacient, což je potěšující. Celkem je v celé republice k dnešku hospitalizováno 126 pacientů.

Počet nakažených se v minulém týdnu zvýšil v souvislosti s rodinnou oslavou. Mají hygienici přehled o celé skupině lidí, kteří se tam sešli?
Samozřejmě, testován je každý kontakt s pozitivní osobou a je mu zároveň nařízena karanténa, protože test na počátku onemocnění nemusí být stoprocentně průkazný a rozhodující je proto rychle izolovat všechny kontakty. Co se týče Vámi zmiňovaného případu, je typickou ukázkou šíření v rámci domácího rodinného prostředí a je potřeba vždy prověřit všechny zúčastněné osoby a jejich kontakty. V rámci rodiny je pro nás depistáž obvykle snazší, protože osoby se znají a mají na sebe kontakty. Obtížnější pro nás je, když pozitivní osoba například v rámci svého pracovního prostředí přichází do přímého kontaktu s větším množstvím lidí.

Ilustrační foto.
V pěti ze sedmi okresů v kraji není žádný pozitivní případ

Kolik z nich absolvovalo testování? Kolik lidí z této oslavy je v povinné karanténě a z jakých jsou okresů?
Jedná se o osoby z Písecka a z Prachaticka. V karanténě je v této souvislosti celkem 11 osob, celkem v kraji bylo k úterý v karanténě 65 osob.

Inkubační doba covid-19 může být až 14 dní, očekáváte další případy covid-19 v souvislosti s touto oslavou a jejich rodinnými příslušníky?
Ano, jak správně uvádíte, k onemocnění může obvykle dojít v průběhu dvou týdnů od kontaktu s pozitivní osobou. V tomto případě to tedy ještě nemůžeme vyloučit. Jde ale o to, že tyto potenciálně pozitivní osoby jsou již v karanténě a nešířily by tak infekci nekontrolovaně.

Využili jihočeští hygienici k získání informací chytrou karanténu?
Náš kraj vzhledem k příznivé epidemiologické situaci patřil k regionům, v nichž byla chytrá karanténa přímo implementována mezi posledními. Vyzkoušeli jsme si některé její principy a musím říci, že máme velmi dobrou zkušenost s armádními mediky, kteří nám opravdu pomohli. Věříme, že nyní budeme mít prostor na to, abychom si osvojili principy Chytré karantény 2.0 a byli dobře připraveni na podzimní měsíce, kdy by mohlo dojít ke zhoršení epidemiologické situace s nástupem chřipkové sezóny a souběhu těchto dvou onemocnění, která mají podobné příznaky.

Nejvyšší počet pozitivních v posledních týdnech vykazuje Prachaticko. Není možné, že právě z Prachaticka je nejvíc testovaných lidí?
Tady trochu zaměňujeme příčinu a následek. Když odhlédneme od řízených studií, jakou bylo třeba u nás v kraji testování populace a vybraných profesních skupin na Písecku a Strakonicku, abychom zjistili přirozenou úroveň protilátek v populaci, a povinné testování například repatriantů nebo samoplátců, tak indikací k testování je klinický obraz, který nasvědčuje možnému onemocnění covid-19, kontakt s pozitivní osobou, příjem do zdravotnického zařízení k hospitalizaci nebo do zařízení sociální péče. Přesná pravidla stanovují mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví a indikují je praktičtí lékaři nebo hygienici. Takže testování má vždy nějaký reálný důvod.

Přispět k odhalení nemocných může také povinné testování samoplátců. Nemůže to mít vliv na počet nakažených na Prachaticku?
Na počet infikovaných nemá testování vliv, má vliv na počet odhalených případů v dané populaci. Čím více testujete, tím je větší šance, že objevíte třeba i ty, u nichž probíhá onemocnění bezpříznakově.

Kolik je samoplátců z Prachaticka ve srovnání s jinými okresy na jihu Čech?
Protože testování samoplátců provádí řada subjektů včetně privátních, k dispozici máme vždy souhrnná data za kraj. Od 29. března, kdy vstoupilo v platnost první vládní opatření, je to v Jihočeském kraji 3675 samoplátců. Pro srovnání – dosud bylo v kraji indikováno k vyšetření dalších 16 181 osob a evidujeme i 363 repatriantů. V počátečních týdnech byly denně testovány stovky osob, nyní jsou to desítky až stovky, třeba v úterý to bylo 110 osob.

Už jsou k dispozici výsledky testování na Písecku a Strakonicku a jsou plánovány testy také v dalších okresech na jihu Čech?
Z této regionální studie, na jejíž přípravě a realizaci se podílelo více subjektů v čele s Jihočeským krajem, již existují dílčí výsledky, ale komplexní finální výstup je potřeba skutečně velmi precizně vyhodnotit a analyticky zpracovat předtím, než bude společně zveřejněn a oficiálně publikován. To je ještě hodně práce pro statistiky a proto je zatím nebudeme jako jeden z dílčích partnerů komentovat.

Počty nakažených lidí na jihu Čech podle věku jednotlivých nemocných:

- do 14 let: 10

- 15 až 19 let: 2

- 20 až 24 let: 15

- 25 až 34 let: 34

- 35 až 44 let: 28

- 45 až 54 let: 27

- 55 až 64 let: 31

- 65 a více let: 23