Proti chystanému průmyslovému areálu vznikla i petice

V okolních obcích se ale bojí třeba zvýšení kamionové dopravy. V Borku podle starosty Jaroslava Nováka podepsalo jen včera dopoledne petici proti projektu zhruba sedmdesát lidí. „Všichni se těšili několik desítek let, až dálnice odvede auta z centra Borku,“ říká Jaroslav Novák a dodává, že teď by se provoz v obci mohl zase zvýšit.

Také proto budí u některých možných sousedů projekt nového průmyslového a obchodního areálu severně od Českých Budějovic značný nesouhlas. Investor plánuje postupně devět nových hal, určených mimo jiné k maloobchodnímu prodeji, montáži a skladování pro automobilový průmysl nebo obecně ke skladování.

Ilustrační foto
Vloupal se do kadeřnictví

Chystanou zástavbu dosavadních luk ale sledují někteří sousedé s velkými obavami. Například podle Veroniky Kadlecové z Nemanic by nový areál s celotýdenním provozem znamenal velké zhoršení životního prostředí v okolí. Přibyla by hlučnost, prašnost i doprava. „Lidé, co bydlí na Pražské si oddechli, když se otevřela dálnice. Mysleli jsme si, že se tam vysázejí stromy a udělají parkovací místa. Teď hrozí, že to bude ještě horší než dříve,“ míní Veronika Kadlecová. Nesouhlas s projektem vyjadřujei petice, která se podle Ludmily Váchové podepisuje v Nemanicích na několika místech.

Petice má podporu třebai v Úsilném. Podle Jany Božkové, pracovnice obecního úřadu, zde petiční archy mají od minulého týdne. „V pátek, i když nebyl úřední den, chodili lidé podepisovat. Máme obavu, aby sem nenajížděly kamiony a další doprava,“ zmínila Jana Božková s tím, že obec má z jedné strany dálnici a kdyby vzniklo na druhé průmyslové centrum, už by skoro nebylo kam jít na procházku.

Podle starosty Borku Jaroslava Nováka by ale vhodné pozemky na podobný areál byly i nedaleko Hosína, kde by doprava nemusela procházet přes obývané lokality a mohla by zamířit přímo na dálnici (sjezd u Lhotic).

Ilustrační foto.
Buď ti dám málo, nebo ti seberu obě děti, vyhrožoval

Projekt, který je celý zamýšlen na katastru Hrdějovic, je v současnosti na začátku. Pokud se týká územního plánu Hrdějovic, je taková výstavba v lokalitě možná. Pro zjištění jejího možného vlivu na životní prostředí se nyní bude konat řízení na krajském úřadu. V něm se budou k věci vyjadřovat třeba i odborné instituce.