Starostové obcí hodnotí, kolik obyvatel přišlo k volebním urnám a výsledek voleb v obci.


Mičovice – „Přiznám se, že volební účast se mi zdá slabá. Nevím, čím si to vysvětlit. Možná to bylo hezkým počasím, že lidé byli raději jinde, možná, že si řekli, že si nevyberou. To, že u nás zaboduje ČSSD, mě nepřekvapilo, čekal jsem to. Překvapilo mě, že ANO 2011 dostalo tolik hlasů," říká starosta František Zámečník.
(Volební účast 52,22%, ČSSD 21,17%)


Nebahovy – Také starosta Nebahov čekal, že volební účast bude trochu vyšší. „Pokud se podívám na výsledek, jsme lehce pod naším obvyklým průměrem. Očekával jsem, že dosáhneme pětašedesáti procent. Výsledek voleb mě překvapil celkově, nejen u nás v obci. V Nebahovech jsem čekal, že ČSSD bude mít více hlasů, než dostala, překvapil mne počet hlasů pro ANO 2011," zhodnotil starosta František Mráz.
(Volební účast 61,88%, ČSSD 22,13%)


Nové Hutě – S volební účastí ve své obci je spokojený starosta Zdeněk Vácha. „Myslím si, že to není špatný výsledek, jsem spokojený," potvrdil. Podle něho jej ani nepřekvapilo, kolik která z kandidujících stran dostala hlasů. „Dalo se to očekávat," doplnil.
(Volební účast 66,67%, TOP 09 27,94%)


Pěčnov – Jako celostátní obraz vnímá výsledky voleb v obci starosta Josef Král. „A to ať už se týče volební účasti, kterou máme vždycky plus mínus podobnou, tak i toho, jaké strany byly u nás preferované. Je vidět, že lidé tu mají stejné smýšlení, jako je jinde," poznamenal Josef Král.
(Volební účast 56,00%, ČSSD 25%)


Zdíkov – „S volební účastní jsme malinko nad celostátním průměrem, jsem spokojený. Jen velmi vzácně totiž Zdíkov kopíruje celostátní volební průměr či výsledky. Takže i letos je to obdobné, když nejvíce hlasů získala sice ČSSD, ale na druhém místě se umístilo KSČ a na třetím pak ANO 2011," zhodnotil výsledky starosta obce Zdeněk Kantořík.
(Volební účast 61,02%, ČSSD 22,86%)


Dub – Volební účast překvapila starostu Dubu Václava Nováka. „Je to málo. Mnohem méně, než jsem očekával. Doufal jsem, že současná politická situace donutí více obyvatel, aby přišli volit. Obvykle se u nás pohybujeme kolem šedesáti procent. Co se týče výsledku, překvapený nejsem, u nás je i při krajských volbách trend, že se voliči přiklánějí k levici, takže ani tento výsledek nebyl výjimkou," poznamenal starosta městysu.
(Volební účast 51,01%, ČSSD 21,05%)


Chlumany – Počet obyvatel, který se vydal k volební urně, nepřekvapil starostku Chluman Ivanu Vlkovou. „Vždy před volbami tipujeme, kolik lidí přijde. Já jsem tentokrát tipovala 54%, takže jsem byla hodně blízko. Je to nižší počet, než v minulosti, ale asi to odráží znechucení lidí. Pokud se podívám na výsledek voleb u nás, tak jsme obec, kde obvykle vítězí levice. Takže ČSSD na prvním místě mne nepřekvapuje. Co mě překvapilo, je, kolik hlasů dostal Úsvit. Já osobně bych raději viděla tolik hlasů třeba pro Zelené, i když jsem je sama nevolila," řekla starostka.
(Volební účast 53,28%, ČSSD 26,81%)


Kvilda – „Vypadá to, že účast u nás je vysoká, ale pokud by u nás nevolili turisté, byla by paradoxně ještě vyšší. Ze sta obyvatel jich volilo šestaosmdesát," hodnotí starosta Kvildy Václav Vostradovský. Ten je s výsledkem voleb i účastní spokojený. „Je vidět, že voliči mají rozum," zhodnotil.
(Volební účast 75,83%, TOP 09 27,67%)


(V závorce je vždy uvedeno procento získaných hlasů pro vítěznou stranu v dané obci.)