Příznivé počasí chtějí k opravám silnic a k novým investicím využít Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic České republiky i samotné město České Budějovice. Společnou investicí kraje a města například bude přebudování křižovatky Husovy tříd a Strakonické ulice. Podle náměstka primátora Františka Konečného bude přestavěna na kruhovou v souvislosti se stavbou propojky sídlišť Vltava a Máj. „Tato křižovatka bude jako první v Českých Budějovicích zbavena semaforů,“ říká František Konečný.

Přibližně na sedm měsíců se odhaduje doba uzavírky Pražské třídy v Českých Budějovicích poblíž křižovatky se Strakonickou ulicí. Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD) totiž chystá rekonstrukci mostu nad Dobrovodskou stokou, který způsobuje pravidelně problémy při povodních.

Ilustrační foto
Účet za projetí výmolu? Zaplatíte i deset tisíc

Pražská třída je ale součástí klíčového dopravního tahu přes krajské město, a proto se omezení provozu dotkne nejen českobudějovických řidičů. Podle náměstka primátora Petra Holického jde o akci, která bude mít z letošních uzavírek pravděpodobně největší dopad na plynulost dopravy ve městě. Se zahájením se počítá na jaře, ale ještě není známé přesné datum. Objízdná trasa by měla vést po Okružní, Generála Píky a Nádražní ulici. Město počítá s úplnou uzavírkou Pražské, jen s výjimkou pro městskou hromadnou dopravu.

Řidiče na jaře v Českých Budějovicích významně ovlivní i chystané frézování asfaltu pro ŘSD na výpadovce na Písek poblíž obchodního centra Globus u Českého Vrbného. Čtyřpruhová vozovka by se ale měla frézovat vždy po polovinách.

Provoz v centru Lišova.
Lišovský obchvat nepotřebuje posouzení podle EIA

Pro ty, kteří krajským městem projíždějí, bude důležitá také uzavírka kvůli stavbě propojky ulic Strakonické a Milady Horákové mezi sídlišti Vltava a Máj. Podle náměstka primátora Františka Konečného bude při společné akci kraje a města zcela proměněna i současná křižovatka Husovy třídy a Strakonické ulice. „Křižovatka bude přestavěna na kruhovou,“ říká František Konečný a připojuje, že v období letních prázdnin v srpnu bude na deset dnů kvůli tomu místo zcela neprůjezdné.

V jižních Čechách se dále řidičů významně dotkne třeba frézování asfaltu v úseku dlouhém několik kilometrů na trase Tušť – Halámky na Jindřichohradecku, které se plánuje od května do září. Omezen bude dále třeba provoz na mostu přes Vltavu v Horní Vltavici, na mostu přes Jordán v Táboře a do září má pokračovat oprava Žďákovského mostu.