Od té chvíle lidé v šumavské obci každému hřibu dávají cedulku s pořadovým číslem a datem, kdy se vyklubal. V současné době jsou lidé z obce na největší naleziště hřibů v centru obce náležitě pyšní.

Podle informací starosty Bořivoje Klímy první houby vyrostly poté, co z prostoru zmizela pumpa a na místo byla navezena nová zemina. „Kronika říká se, že s novou půdou bylo přivezeno také podhoubí," upřesnil a dodal, že si lidé ve Staších vypráví také o tom, že bývalý pumpař byl prý vášnivý houbař a okrajoval tam hříbky, které nasbíral v lese. „To přivezené podhoubí je ale podle mého názoru pravděpodobnější," zkonstatoval Bořivoj Klíma.

Jako první rostly v centru hřiby smrkové. Ty už tam ale dnes turista nenajde, nahradil je koloděj. Rostou tam ale také třeba lišky. „A letos poprvé tu máme také praváky," upřesnil starosta s tím, že ve středu ráno se počet hřibů zastavil na čísle 370. „Letos asi překonáme rekord z roku 1995, kdy jsme jich tu měli 379. Letos houby opravdu rostou, lidé chodí z lesů s plnými nůšemi," pochvaloval si.

Hřiby na stašské návsi kontrolují zaměstnanci úřadu a každé ráno je přepočítávají. „Pro případné nenechavce dodávám, že místo hlídá také kamera z okna úřadu," ujistil Bořivoj Klíma. Sami obyvatelé obce ale šumavskou raritu hlídají, a když vidí nějakou nekalost, upozorní vedení obce.