Naznačované se stalo skutečností. Zastupitelé zvolení v minulých komunálních volbách za SNK-ED se koncem minulého týdne dohodli, že většina z nich už dál nebude zastupovat zájmy svých voličů jednotně. To ovšem neznamená zánik klubu SNK-ED.


Prachatickému deníku to potvrdil jeho lídr Pavel Dvořák i místostarostka Jaroslava Martanová. „Odnikud jsem nevystoupila a stále jsem v zastupitelstvu a ve vedení města za SNK-ED. Pokud to bude možné, i nadále bych chtěla působit za SNK-ED," potvrdila Prachatickému deníku místostarostka Martanová. Prakticky vzato tedy v zastupitelstvu dál zůstávají zastupitelé za SNK-ED, ale uvnitř klubu dochází k jeho rozštěpení. Také podle Pavla Dvořáka klub funguje dál, jen došlo k názorovému vymezení. „Rozešli jsme se v některých názorech," řekl Pavel Dvořák, podle něhož se delší dobu nedaří SNK-ED posazovat v zastupitelstvu i v radě města program, který uskupení vynesl největší počet míst v zastupitelstvu při posledních komunálních volbách.


Výsledkem je rozdělení klubu SNK-ED. „Paní místostarostka nebude v některých zásadních věcech námi dál podporována. Je jasné, že výsledky práce v radě i v zastupitelstvu zapsaná v usneseních jdou mimo náš program. Jsou to především otázky investiční, bezpečnostní, majetku, údržby, výběrových řízení, nepodání grantu do ROPu a tak dále," shrnul za další zastupitele SNK-ED Pavel Dvořák.


Ne právě čitelná může být současná situace pro lidi ve Vimperku. Klub SNK-ED nekončí, nikdo z něj také nevystoupil, v obecných otázkách bude klub podporovat místostarostku, v zásadních ne. Že se jedná o poněkud zvláštní stav, místostarostka Jaroslava Martanová připouští. „Nemyslím si, že styl vedení města je špatný. Každý děláme chyby a nikdo neděláme všechno dokonale. Přesto jsme se s ostatními členy klubu na směru vedení města neshodli, a proto se rozcházíme. Reagovali jsme tak i na vzájemnou nekomunikaci a rozdíly při hlasování v zastupitelstvu, což na veřejnosti nesvědčilo o jednotnosti. Domnívala jsem se, že dojde k tomu, že oni čtyři vystoupí z klubu SNK-ED a budou v zastupitelstvu za jiné uskupení, což se nestalo. A já to respektuji," dodává.


Přestože by se nyní mohlo zdát, že po dvou letech ostré kritiky vedení radnice ze strany některých zastupitelů za SNK-ED, dovedlo jeho část do zcela zřejmé opozice, Pavel Dvořák to tak nevnímá. „Opozice? A vůči komu? O žádné koalici nevím, netuším, jestli nějaká tichá existuje, a pokud ano, je to neseriózní vůči lidem a měli by to jasně říct. Nic takového se ovšem nestalo. Ale je zřejmé, že jsme se vůči tomuto vedení města velmi vymezili," doplnil k poslednímu rozhodnutí zastupitelů za SNK-ED Pavel Dvořák.


Jak dodal, nemá to být pokus o velkou politiku. „Jen je potřeba lidem říct, že za dva roky se ukázalo, že jsme v této sestavě nedokázali prosadit z našeho programu nic pozitivního do vedení města, které si razí vlastní politiku. A říkáme na rovinu, že do těchto věcí nepůjdeme. A paní Martanové přeji hodně štěstí v její privátní politické kariéře," uzavřel Pavel Dvořák.