Asi by se těžko hledala známější českobudějovická restaurace, než jsou Masné krámy pár kroků od náměstí Přemysla Otakara II. Podnik, který má řadu podílníků, mimo jiné i město České Budějovice, je známý nejen obyvatelům jihočeského krajského města, ale i dalším Jihočechům a spoustě turistů. Aktuálně restauraci provozuje Budějovický Budvar, n. p.

V loňském roce pivovar vypsal výběrové řízení na provozovatele, který by pod patronátem Budějovického Budvaru převzal starost o gastronomický provoz. „Výběrové řízení bylo v loňském roce vypsáno a přihlásilo se hned několik zájemců,“ uvedla k záměru tisková mluvčí Budvaru Barbora Povišerová.

Pivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva.
Budějovický Budvar uvařil rekord. Čeká tržby přes 3 miliardy korun

„Masné krámy patří mezi jednu z nejvyhlášenějších restaurací na Českobudějovicku, jsou stěžejní hospodou v našem městě a náš pivovar je s nimi spojen od samého začátku. Abychom byli schopni zvyšovat kvalitu tohoto podniku a poskytovat stále náročnějšímu zákazníkovi skvělý zážitek, je naším cílem najít nového strategického partnera a provozovatele této restaurace s vizí dalšího rozvoje a posílení kvality servisu,“ vysvětlila důvody výběrového řízení Barbora Povišerová.

Nakonec ale pivovar výběrové řízení zrušil. „Vzhledem ke složité situaci, která v tuto chvíli v segmentu pohostinství panuje a nepřeje velkým projektům, jsme po důkladném zvážení všech nabídek došli k závěru, že bude prozatím lepší zachovat současný model provozu Masných krámů beze změn. Máme tak jistotu, že naši věrní zákazníci budou i nadále dostávat péči, na níž jsou zvyklí,“ vysvětlila postup Budějovického Budvaru Barbora Povišerová.

Ferrata Drachenwand v pohoří Salzkammergut-Berge.
Svědek tragédie v Alpách řekl, že trasa nebyla vhodná pro začátečníky

Není ale vyloučeno, že se k záměru Budvar ještě vrátí. „Jsme optimisté a věříme, že situace v oboru gastronomie se bude výhledově zlepšovat a k výběru se v budoucnu můžeme vrátit. V mezidobí je naším hlavním cílem stále přinášet zákazníkům Masných krámů radost z dobrého jídla a piva a zlepšovat kvalitu služeb. Na provozu se tedy zatím nic nemění,“ uvedla Barbora Povišerová.

Poblíž náměstí Přemysla Otakara II. Budvar vlastní objekt Malého pivovaru, kde byl hotel a několik gastroprovozů. Nyní čeká na rekonstrukci. „Projekt rekonstrukce Malého pivovaru je velmi rozsáhlý a v současné době jsme ve fázi přípravy dokumentace ke stavebnímu povolení. Konkrétnější kroky se budou tedy odvíjet od rychlosti vyřízení těchto povolení,“ zmínila k obnově objektu Barbora Povišerová. Aktuálně je ale využíván objekt jako divadlo. Jihočeské divadlo zde chystá ještě představení Velká vodní loupež na pivovarnické motivy, jehož premiéra se uskutečnila v prosinci minulého roku.