Staré známé pravidlo, že alkohol za volant nepatří, porušují řidiči na Prachaticku stále častěji. Není výjimkou, že řidiči mají v dechu klidně dvě promile alkoholu.

Čísla mluví jasně:
Od 14. března do včera usedlo na Prachaticku za volant nejméně jedenáct řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. Pět z těchto řidičů způsobilo pod vlivem alkoholu dopravní nehodu.
Samostatnou kapitolou jsou ti, kteří řídí i přes vyslovení zákazu řízení. Těch bylo za stejné období nejméně sedm.


Problém potvrdil dopravní policista Radek Polata. Nedokáže nárůst těchto přestupků zdůvodnit. „Navýšení počtu opilých řidičů přichází ve vlnách. Pravda je, že v současných měsících je jich až příliš," zhodnotil. Zároveň ujistil, že policisté kontroly zintenzivnili. „Nestane se, že když už někoho hlídka zastaví, že by kontrolou prošel bez zkoušky na alkohol," upřesnil s tím, že opilých řidičů přibývá hlavně o víkendech.


Policisté se podivují také nad počtem dopravních nehod, kde je na vině alkohol. „Poslední taková nehoda se stala ve čtvrtek odpoledne poblíž Netolic," řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová. Řidič Škody Octavia chtěl od nehody odjet, jenže jen pár metrů od nárazu do svodidel ho překvapila policejní hlídka, která jela náhodou kolem. „Šofér neměl u sebe řidičský průkaz ani doklady od auta," doplnila mluvčí.


Policista Radek Polata by úplně nejraději trendu alkoholu zabránil působením na budoucí řidiče už v autoškole. „Nerad bych někoho vyděsil, ale klidně bych se odvážil jít do výuky a ukázat tam obrázky, jak končí dopravní nehody, při níž hrál alkohol roli," řekl. Myslí si totiž, že výchova mladých šoférů je nejdůležitější. „Když sednou do auta opilí, je už pozdě," tvrdí.