Přesnější a hlavně šetrnější. Takový je systém da Vinci, který je určený pro robotické asistované operace. Od března pomáhá tento systém při operacích onkologických onemocnění v českobudějovické nemocnici.

Jaroslav Novák, ředitel úseku zdravotní péče a člen představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s., uvedl, že přístroj za 33 milionů korun je využíván zejména pro operační výkony v dutině břišní, dutině hrudní a ORL výkonech. Poprvé jej tu využili 4. března.

Velkým pomocníkem je nový systém i při odstraňování nádorů v urologii. Na výhody poukázal Zdeněk Staněk, vedoucí robotického operačního týmu urologického oddělení. „Miniinvazivní robotický chirurgický zákrok je pro pacienta méně zatěžujícím, pacient má menší pooperační bolestivost a nižší ztráty krve. Dokonalé, desetkrát zvětšené prostorové zobrazení operačního pole v konzoli chirurga navíc spolu s užitím robotických nástrojů imitujících pohyb lidského zápěstí posouvá výrazně limity očí i rukou. Zlepšuje se tak přesnost a preciznost provedení operace.“

S tím jde dle slov Jaroslava Nováka ruku v ruce i délka, již musí pacient po operaci v nemocnici strávit. „Zavedení robotické chirurgie znamená mimo jiné zkrácení hospitalizace, například z devíti na čtyři a půl dne u operací nádorů prostaty a rekonvalescence s rychlejším návratem do běžného aktivního života,“ vysvětloval.

Předpokladem je, že na přístroji budou prováděny převážně výkony z oblasti urologie, a to zhruba 250 výkonů ročně, a dále z oblasti chirurgie a gynekologie, jednat se má o asi 100 výkonů ročně. V budoucnu se počítá s využitím i v oblasti cévní chirurgie, kardiochirurgie či ORL. Českobudějovická nemocnice je desátým místem v České republice, kde tento robotický systém je.