Nyní se firmy přestěhovaly pod střechu, kde se věnují například podlahám, pokládají dlažby a vzorkují. "Na jediný den se práce nezastaví," uvedl Vojtěch Brož se slovy, že návštěvníci se do zrekonstruovaných prostor podívají v příštím roce. Na zámku se museli pustit do boje s dřevomorkou, která zámek trápila více, než se mohlo zdát. Tím pádem se navýší i náklady na rekonstrukci, která obnáší 110 milionů korun. "Zatím přesně nevíme, o kolik nám zvedne rozpočet dřevomorka, nemáme to vyčíslené, ale jedná se o něco, co nikdy dopředu není možné odhadnout," uvedl kastelán.

Vimperk. Ilustrační foto
V podzámčí roste nové parkoviště

Všechna místa, která byla napadena dřevomorkou, se musela sanovat. To znamená, že se muselo odstranit vše napadené, tedy dřevo, ale i zásyp pod podlahou nebo omítky. Vše se napytlovalo a ven se vyvezlo na kolečku nebo vyneslo na zádech. Dřevomorka si třeba ale oblíbila i zámecký sporák. Kamna a sporáky na prohlídkách zámku vždy někoho zaujmou. Potvrzuje to i Vojtěch Brož, kastelán vimperského zámku. „Možná proto, že jsou jedněmi z mála dochovaných interiérových prvků, vedle výmaleb, oken a dveří,“ poznamenal.

Práce na rekonstrukci zámku pokračují.
Práce na zámku pokračují

Při zásadní rekonstrukci vimperského zámku došlo i na ně. „Na několika místech jsme museli dochovaná kamna či sporáky rozebrat. Nikoliv proto, že bychom se jich chtěli zbavit. Jako obvykle je znovu použijeme. Sporák byl rozebrán kvůli napadení dřevomorkou, která jím prorostla skrz naskrz. Hnědá kamna pak stála přímo uprostřed enfilády, tedy známého průhledu skrz pokoje, a tak se přesunou na jiné místo,“ objasnil Vojtěch Brož. Před odvezením do dílny zkušeného kamnáře byly kachle popsány. Následně se na zámek vrátí zase v plné parádě.

Zámecký strop.
Restaurátory potěšil zámecký strop

Rekonstukce se týká Horního zámku, i když ne celého. Nejsou opraveny všechny místnosti, ani celá fasáda.

"Nyní navíc připravujeme vše potřebné k tomu, abychom mohli začít s další rekonstrukcí, na kterou máme přislíbeno dalších 200 milionů korun," dodal kastelán.