Průměrná mzda na jihu Čech podle statistického úřadu roste. Většina obyvatel Prachaticka si o částce téměř dvaadvacet tisíc korun může nechat jen zdát.


Námi oslovení obyvatelé se shodli, že šetřit na Vánoce, musejí už od poloviny roku, aby mohli nakoupit dárky pro své nejbližší. „Cifru, kterou statistiky uvádějí, mám na výplatní pásce za přibližně dva měsíce. A to se musím pořádně otáčet a brát si směny navíc," hodnotila osmapadesátiletá paní Dagmar z Prachatic. Pracuje jako prodavačka a už od července si postupně odkládá peníze, aby mohla čtyřem vnoučatům koupit dárky. Na její výplatní pásce se maximálně objeví patnáct tisíc korun, manžel má o něco více. Musí ale zaplatit pravidelné poplatky jako nájem, zálohu na elektřinu, k tomu ještě musí zbýt něco na jídlo. „Vyskakovat si nemůžeme, ale vystačíme," zkonstatovala. Nejstarší třináctiletý, vnuk si přeje nový počítač. „Tak to je věc, na kterou opravdu nemám. Ale chci na jeho nákup alespoň něco přidat," zhodnotila žena, která nechtěla uvádět své příjmení. Ještě by ale chtěla vnoučatům koupit nějakou drobnost. „Vím, že děti nemají rády měkké dárky. Chystáme se proto ještě na nákupy do většího města, tady moc velký výběr nemáme," uvedla s tím, že zřejmě bude nakupovat knihy nebo hračky. „Myslím, že ale třeba i tričko nebo spodní prádlo se pod stromečkem objeví," směje se.


Vánoce jsou ale hlavně svátky pro děti, a tak dárky pod stromečkem jsou hlavně dětské. Dospělí většinou vyrazí na nákupy až po svátcích, protože obchodníci zlevňují. „Nejvíc utratím za dárky pro děti, takže většinou nakupuji průběžně už od října, abych to neměla najednou," řekla Nikola Beranová ze Žernovic. Celkovou částku říct nedokáže. A je každý rok jiná. „Pokud například děti potřebují nové vybavení na lyže, tak je to víc," vysvětlila. Pod stromečkem děti většinou najdou jednu větší hračku tak kolem a pak nějaké drobnosti, nechybí knížka a něco na sebe. „Kapra a stromeček většinou dostaneme jako dárek, ale pravidelně utratím asi patnáct stovek za výzdobu, každý rok přikoupím," vypočetla a dodala, že raději nepočítá peníze za suroviny na cukroví.