Taková bude základní nabídka občerstvení na Březníku v průběhu letošního léta. Nabídka občerstvení se do hájovny Březník vrací po třech letech, ve kterých musela Správa NP Šumava udělat řadu opatření, především ve vztahu k vypouštění odpadních vod, aby zabránila jejich samovolnému vypouštění do cenné přírody v těsném sousedství nejcennějších, přírodních zón. „Za tento prohřešek nám Česká inspekce životního prostředí vyměřila pokutu 300 tisíc korun. Museli jsme proto zrušit původní provoz restaurace, následně bylo nutné utěsnit propouštějící jímku, abychom mohli alespoň zprovoznit sociální zázemí a provozovat infocentrum,“ vyjmenoval Jan Dvořák, mluvčí Národního parku Šumava.

„Mezitím jsme také připravili projekt na čistírnu odpadních vod a energetické zabezpečení provozu nemovitosti. To je teď stále v procesu povolování,“ doplnil. Právě proto, že stavba čistírny se stále prodlužuje, chtěla Správa NP Šumava zajistit občerstvení alespoň v rámci letní sezóny. „Dohodu jsme našli u místního podnikatele, který nám za určitých podmínek zajistí občerstvení na Březníku od června až do října. Nebude to mít ale jednoduché, omezující bude množství odpadních vod, které budou plnit nepropustnou jímku a také omezená možnost dodávky elektrické energie, kterou bude stále vyrábět dieselagregát, tentokrát zcela nový s nižšími emisemi,“ vysvětlil ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. S tím vším ale provozovatel počítá. „Návštěvníci si mohou být jisti, že tím kvalita jídla neutrpí, za to se osobně zaručuji,“ tvrdí šéfkuchař pivovaru Aleš Vaněček.

„V nabídce bude polévka, tři až čtyři hlavní jídla a nezapomeneme ani na sladkou tečku v podobě nějakého koláče,“ dodal. Chybět nebude ani na Modravě vařené pivo, jak potvrzuje vrchní sládek pivovaru Jaroslav Kouba. Na čepu bude světlá a tmavá jedenáctka. Samozřejmostí budou i domácí limonády.