Kolemjdoucí si tak mohou všimnout nejen nové fasády, ale i opravené střechy Bílé věže i celého kláštera. Mluvčí Biskupství českobudějovického Petr Samec uvedl, že zásadní proměnou prošla také předzahrádka u Bílé věže. „Celá plocha se výškově snížila na úroveň Piaristického náměstí a získala bezbariérový přístup,“ řekl.

Dodal, že do budoucna se má stát předzahrádka odpočinkovou zónou s lavičkami pro veřejnost, aby se tam mohly pořádat koncerty, divadelní představení a jiné kulturní akce. Zvelebeny byly i rajská zahrada a zahrada v parkánu. „Uvnitř areálu byly v rámci projektu odborně restaurovány lavice v hlavní lodi kostela, skříň v sakristii a také vzácná vitráž v presbytáři,“ přiblížil Petr Samec práce.

Vepřové hody v Masných krámech v Českých Budějovicích.
Před Masnými krámy se vařil ovar a voněly jitrnice a jelita. Podívejte se

Dělníci navíc objevili v průběhu oprav řadu cenných historických artefaktů. „Velmi zajímavý byl nález malovaných čel zásuvek na skříni v sakristii. Na půdě kláštera byl proveden průzkum fragmentů původní venkovní gotické omítky. Možná nejcennější byl ale nález datované vitráže v presbytáři hlavní lodi kostela s letopočtem sedmnáct set šedesát osm. Jedná se tak o jednu z nejstarších dochovaných vitráží v jižních Čechách,“ řekl mluvčí biskupství. „Jsme rádi, že se podařilo obnovit nejstarší stavební památky na území Českých Budějovic a otevřít je nejen pro věřící, ale také pro běžnou turistiku,“ dodal.

Brány klášterního areálu se otevřely pro veřejnost již loni, kdy si lidé mohli celý objekt prohlédnout individuálně, nebo využít komentované prohlídky s vyškolenými průvodci. „Velmi úspěšné byly večerní ‚divadelní‘ prohlídky v dobových kostýmech pořádané ve spolupráci s agenturou Kultur-Kontakt a také prohlídky osobně vedené generálním vikářem Mons. Davidem Henzlem,“ řekl Petr Samec s tím, že letos prohlídky kláštera pro turisty začnou v červnu.

Ocenění za příkladnou kriminalistickou činnost se dočkali dva technici Jiří Huml a Petr Ševčík, kteří některé z fotografií na výstavě Fotostopa 2022 pořídili.
Fotí místa činu, vraždy i přepadení. Policejní technici mají pro strach uděláno

Nyní – v době mimo turistickou sezónu a v období pandemických omezení – nabízí biskupství jedinečnou možnost prohlédnout si celý areál kláštera virtuálně, a to díky internetové prezentaci. „Navíc můžou zájemci velmi jednoduše porovnat vzhled kláštera před rekonstrukcí a po rekonstrukci. K přepínání, tedy skokům v čase, stačí využít ikony v pravém horním okraji prezentace,“ vysvětloval Petr Samec, jak na to. Prezentaci spustíte kliknutím ZDE.

Základní informace o klášteru: Klášter byl založen Přemyslem Otakarem II. roku 1265 a je nejstarší dosud stojící stavbou v Českých Budějovicích. Z nejstaršího gotického období se dodnes zachoval klášterní kostel Obětování Panny Marie s křížovými klenbami a řadou dochovaných středověkých nástěnných maleb. Velmi cenný je také křížově klenutý ambit kolem rajského dvora se studniční kaplí a středověkými nástěnnými malbami. Uměleckou chloubou zcela mimořádného významu pak je obraz Madony Českobudějovické na oltáři klášterního kostela. Z památkového hlediska jsou vysoce ceněny také všechny barokní úpravy areálu z 18. století, které nad městem vztyčily Bílou věž a dotvořily dnešní siluetu historického centra Českých Budějovic při pohledu od západu.