Do soutěžního klání šlo podle Miroslavy Pítrové z pořádající pobočky Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) ČR 12 juniorů a 5 seniorů. "Všichni bojovali jako o život. Jsme rádi, že bylo možné soutěž i v této pro gastronomii složité době uspořádat," zmínila.
Luštěniny jako příloha
Zadání pro soutěžící bylo jednoduché: Použijte skvěle připraveného kapra z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, vytvořte z něj moderní pokrm v kombinaci s minimálně jednou z povinných surovin.
Většina ze soutěžících podle prezidenta AKC ČR Miroslava Kubce zvolila tzv. pepitky z luštěnin, kukuřice nebo zeleniny. "Jde o perličky připravené z luštěninové, kukuřičné nebo zeleninové mouky. Ke kaprovi se výborně hodí třeba ty z cizrny, které jako přílohu ke svému soutěžnímu kaprovi zvolil vítěz kategorie Junior Ondřej Kubů," přiblížil Kubec.
Na přípravu čtyř porcí pokrmu měli všichni soutěžící 45 minut. I za tak krátký časový úsek stihli všichni připravit skvělé jídlo. Bezesporu k tomu přispěla i kvalita dodaných ryb – díky speciální metodě zpracování byli kapři zcela bez kostí.
Soutěžní gastronomie je náročná
Soutěžní gastronomie je podle člena poroty a manažera AKC ČR Tomáše Poppa náročná. "Kuchaři jsou pod neustálým dohledem komisařů. Každá chyba se okamžitě projeví v hodnocení. Nejvíce bodů lze obdržet samozřejmě za chuť. Sleduje se ale i práce v kuchyni, dodržování hygienických standardů, zacházení se surovinami, profesionalita, inovace i vzhled pokrmu," komentoval Popp.
Známe vítěze v kategorii Junior
První soutěžní den patřil juniorům. 12 mladých kuchařů zvládlo soutěžní úkol skvěle, jejich pokrmy byly na vysoké úrovni a všichni zvládli dodržet i určený časový limit.
1. místo – Ondřej Kubů (SOU gastronomie U Krbu Praha Malešice, člen juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR)
Kapr, cizrna, slanina, paprika
„Jeho jídlo bylo výborně připravené. Kapr byl zabalený do slaniny, omáčka byla příjemně papriková, přílohu tvořily pepitky z cizrny," zhodnotil Miroslav Kubec.
2. místo – Hana Budková (Hotel Maxmilian, členka juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR)
Kapr, mrkvovo-pastyňákové pyré, kapří kroketa, zelenina, beurre blanc omáčka
„Hanka z kapra připravila kroketu, což byl výborný nápad. Navíc byl její kapr krásně šťavnatý. Omáčka splnila očekávání a připravená byla skvěle," popsal Tomáš Popp.
3. místo – Adam Trmal (SOŠ a SOU Praha – Čakovice)
Restovaný filet z kapra s bylinkami, bramborové pyré, chipsy z kapra, pipetkové rizoto z cukety a hrášku, citronovo-bazalkové máslo
„Adam se se soutěžním úkolem popral náramně. Bramborové pyré bylo skoro dokonalé. Rizoto se zeleninou bylo velice nápaditou přílohou. Celkově to bylo moc dobré jídlo," sdělil Jakub Sedláček, člen poroty a víceprezident AKC ČR.
První a druhé místo obsadili soutěžící z juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. O budoucnost národní gastronomie se tedy bát nemusíme.
Senioři se nenechali zahanbit
Kuchaři se zkušenostmi z gastronomických provozů v kategorii Senior soutěžili v pátek. Do boje jich šlo pět.
1. místo – Vojtěch Petržela (Výčep Korunní, kapitán juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR)
Kapr v soli, omáčka z kostí, kapří mlíčí, kapří škvarky, pepitky, jeseter, pažitka, paprika
„Vojta je sice stále v juniorském věku, ale soutěží již v seniorské kategorii. Ne nadarmo je také kuchařem roku a kapitánem juniorského nároďáku. Jeho jídlo mělo skutečně vysoký standard," dodal David Kalina, člen poroty a šéfkuchař.
2. místo – Jakub Lukáč (Farma Fish & steak Vrchlabí)
Filet z kapra připravený sous-vide v borovicovém oleji a zauzený kapří noček v oříškové krustě, vše podávané s glazurovanou zeleninou, batátovým pyré a holandskou omáčkou s flambovanou slivovicí
„Borovicový olej dodal kaprovi zajímavou chuť. Slivovice v omáčce byla hodně odvážná, ale nakonec s rybou skvěle ladila," sdělil Tomáš Popp
3. místo – Rodrigo Retemal (Léčebné lázně Konstantinovy lázně a.s.)
Smažený kapr s divokou kachnou, pepitky z cizrny a kukuřice s bylinkovým olejem
„Kombinace kapra a divoké kachny nás překvapila. Kapr byl výborně zpracovaný. Příloha z pepitek z cizrny a kukuřice byla vynikající," uvedl Miroslav Kubec.
Asociace kuchařů a cukrářů ČR děkuje všem soutěžícím. Velké díky patří partnerům soutěže – Fagor professional, Bonduelle, Ministerstvo zemědělství a Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.