Odpovídá Jan Bauer (ODS):

Z Prachatic se stalo město duchů. Máte plán či spíš nápad, jak oživit centrum či obsadit prázdné prostory pro podnikání?
Máme k tomu dokonce celý volební program. Dobře víme, že v Prachaticích žije mnoho aktivních lidí, kteří by i měli chuť pustit se do podnikání, otevřít si nový obchůdek nebo hospodu. Jenže k tomu nemají dobré podmínky a radnice jim v tom v posledních letech vůbec nepomáhala. Naprosto klíčové je dostat do města návštěvníky a rozhýbat cestovní ruch.

Pro jeho rozvoj jsou v Prachaticích ideální podmínky, dosluhující vedení města v čele s Martinem Malým je ale vůbec nevyužilo. Turisté městem obvykle jen projedou, pokud vůbec. My ale potřebujeme návštěvníky, kteří se zdrží a utratí tu peníze. Aby se turismus tímto směrem a ve prospěch místních lidí rozjel, musí město nabídnout dostatečné vyžití, podobně jako to předvídavě udělala jiná podobně velká města v jihočeském regionu. Radnice se musí postarat o dobré značení a chytrou propagaci města. Ve spolupráci s veřejností by měla otevřít debatu o budoucím využití Libína. A neměla by se bát rozjet nové projekty, které mohou městu přinést dlouhodobý prospěch. Cyklisty mohou do města lákat třeba nové zpevněné cyklookruhy v okolí. Pro ty, kteří dávají přednost historii, můžeme otevřít prachatické podzemí. A lepší program by Prachatice měly nabídnout i rodinám s dětmi. Pokud se to podaří, bude v Prachaticích dostatek zákazníků na to, aby se tu uživilo i více živnostníků, drobných prodejců a podnikatelů. Logicky se pak zvýší i kupní síla, vzniknou nová pracovní místa a život v centru se oživí zcela přirozeně. Je opravdu smutné vidět ve všední den odpoledne vylidněné a ospalé náměstí, když by tu mohl pulsovat život, jak to vidíme třeba v Bavorsku nebo Rakousku. A pro to jsem jako starosta připravený udělat maximum.

Co byste udělal jako první ve chvíli, kdy byste se stal starostou města Prachatice?
Především bych se potkal se všemi našimi kandidáty a osobně jim poděkoval za skvělou práci, kterou odvedli během kampaně. Prachatice jsou sice malé město a všichni se tu alespoň od vidění známe. Poslední týdny ale přinesly příležitost zastavit se o chvilku déle, probrat věci, které lidi pálí, třeba se o ně i pohádat, a nabídnout jejich řešení. Určitě bych se také vypravil pro kytičku pro svou ženu. Pak už bych ale normálně začal pracovat. Přál bych si, aby na radnici usedl sehraný tým důvěryhodných, slušných a pracovitých lidí, kteří si jen nepřijdou posedět na schůzích, ale chtějí pro Prachatice tvrdě pracovat, nebojí se rozhodovat a chtějí město někam směrovat. Jako starosta bych se také hned od začátku snažil ve prospěch Prachatic využívat své zkušenosti a kontakty z celostátní politiky. Nevím, kolikrát dosluhující starosta vyjel z Prachatic třeba na úřady do Prahy. Za sebe můžu slíbit, že bych nebyl udržovacím starostou. Jednal bych, otevíral dveře a snažil se získat do Prachatic nové investice. A jestli se mě ptáte na úplně první krok, tak bych okamžitě zařídil, aby se zveřejňovaly dokumenty z Rady i zastupitelstva. Protože dobrý starosta se veřejnosti nebojí.

Měl byste konkrétní využití pro opuštěnou budovu bývalé České pojišťovny?
Především si myslím, že město by mělo začít hrát aktivní roli. Nejhorší je nedělat vůbec nic. Mohlo by tak učinit přímo formou koupě této budovy, anebo zprostředkovaně cestou jednání se stávajícím, případně budoucím majitelem, protože jak je známo, budova je dlouhodobě na prodej. Nechci, aby město strkalo hlavu do každého problému nebo do chátrající nemovitosti v soukromém vlastnictví. Zkušenosti ale jasně ukazují, že velké a palčivé problémy se bez aktivní role měst neobejdou a nevyřeší. Pokud jde o konkrétní využití, z důvodů špatné statiky již dříve padla možnost, aby tam byla umístěna například knihovna. Osobně si ale myslím, že to nebyl špatný směr úvah o budoucím využitím této stavby.

Umím si představit také to, že budova by se mohla s využitím dotačních programů změnit v bytový dům a nabídnout bytové prostory pro mladé nebo potřebné lidi. Komunistická éra nechala svou stopu v architektuře skoro každého města. A myslím si, že už je na čase se s tímto dědictvím vypořádat.

Existuje podle vás nějaká šance na oživení areálu Lázní sv. Markéty? Jaká? Co byste tam viděl nejraději?

Myslím, že šance na realizaci nějaké formy projektu stále ještě existuje. Na radnici nejsem 8 let a logicky nemám dostatek informací. V minulosti se nepodařilo zajistit jeho financování a stal se neprávem prostředkem neférových politických půtek. Jak je známo, akciová společnost s minoritní účastí města před mnoha lety nedostala slibovanou evropskou dotaci a ta zamířila jinam v jihočeském kraji. Bez těchto prostředků se projekt zastavil. Zkušenosti z jiných měst i ze zahraničí ukazují, že podobné ambiciózní projekty se dotáhly do úspěšného konce jen díky spolupráci se soukromým investorem nebo s využitím evropských dotací. Je proto pouze na vůli vedení města a ostatních akcionářů, jak s hotovým projektem a pozemky, které jsou chráněné územním plánem a v tuto chvíli vyčleněny výhradně k realizaci lázní, v příštích letech naloží. Situace je dnes samozřejmě jiná než před deseti či patnácti lety. Zásadní je rozhodnutí, zda se má hledat cesta k rozjezdu nějaké formy původního projektu, anebo město rozhodne o změně svého záměru. Neznám názory ostatních akcionářů. Pro mě jako starostu by v této věci byl zásadní názor veřejnosti a debatu o budoucím využití Lázní svaté Markéty jsem připravený nastartovat záhy po volbách.

Prachatická radnice. Ilustrační foto
Prachatičtí lídři odpovídají na otázky Prachatického deníku