Blížící se sté výročí zahájení první světové války se rozhodli připomenout pietním aktem na Oboře minulou sobotu. Současně s tímto smutným výročím si přítomní připomněli také další výročí, a to devadesát let od odhalení památníku padlým. Právě ten byl v sobotu znovu vysvěcen. Původně se totiž nacházel na jiném místě a změna vlastnictví pozemku, na kterém se nacházel, komplikovala přístup k němu i jeho údržbu. Proto se obec Hracholusky, pod níž Obora dnes katastrálně spadá, rozhodla v loňském roce památník přesunout na jiné, lépe přístupné a pietě odpovídající místo.

Za účasti starousedlíků i současných obyvatel Obory a okolních obcí, starostů Hracholusk, Vitějovic a Netolic, hasičů dobrovolných sborů a myslivců z tamního mysliveckého sdružení, památníku požehnal a modlitbou na padlé vzpomněl tako otec Doubrava z netolické farnosti. 

Vnučka jednoho z účastníků první světové války a ruského legionáře Jakuba Turka ze Žitné Zdeňka Lindová pak v krátkosti připomněla nejtragičtější událost v lidských dějinách. Podobně jako miliony rodin v celé Evropě, také její rodinu válečné běsnění krutě zasáhlo. "Narukoval také můj dědeček Jakub Turek ze Žitné. Válku přežil a po dlouhých šesti letech se vrátil domů v roce 1920 jako ruský legionář. Jeho starší bratr Tomáš Turek takové štěstí neměl. Byl poslán na italskou frontu a zemřel při těžkých bojích 15. července 1916 ve věku pětadvaceti let," doplnila Zdeňka Lindová osobní vzpomínku zakončenou recitací básně Jana Čarka Polní domov.

Historii památníku, který nese jména padlých mužů z Obory a Petrova Dvora v první světové válce, připomínal také pamětní list, který vydala k 90. výročí jeho odhalení na původním místě obec Hracholusky. A přestože jich obec nechala vytisknout šedesát, na všechny přítomné se nedostalo. Účast, která byla více než dvojnásobná, než kolik bylo pamětních listů, překvapila i starostu Václava Vozábala. "Samozřejmě, že mne takový zájem těší. O to víc, že památník jsme nechali přemístit již v loňském roce a jen jsme hledali vhodnou příležitost pro jeho odhalení. Je sice smutné, připomínat si podobná výročí, ale je to součást našich dějin a padlí byli i naši předkové," dodal Václav Vozábal.