V Horní Vltavici se totiž opravuje most. V Nové Houžné tak všichni musejí odbočit do Lenory a tam zase do Zátoně. Navíc najednou řidiči přibližně tři kilometry a zdrží se dva semafory. Cesta je totiž místy úzká, a tak první semafor je hned v Lenoře a druhý pak v Zátoni u vlakové zastávky. „Zdržení by bylo pár minut, kdyby všichni dodrželi rychlost, jelo by se bez potíží,“ potvrdil ve středu asi čtyřicetiletý řidič osobního opelu a posteskl si, že kamioňáci rychlost omezenou na padesát a místy i na třicet kilometrů v hodině nedodržují. Hlavně vinou toho je trasa často zablokovaná vinou nehod.

První semafor hned v Lenoře zdrží šoféry na třicet vteřin. A má ještě odpočítávání. Je tak naprosto jasné, jak dlouho ještě čekat. Zpomalení na třicet má svůj smysl. Redaktoři Prachatického deníku projeli trasu celou. Je dostatečně široká i pro vyhnutí dvou nákladních aut. To ale jejich šoféři musejí dodržet stanovenou rychlost. Další zdržení u semaforu se stejným odpočítáváním je v Zátoni. I to má svůj smysl. Na zúženou silnici u vlakové zastávky by se dva „náklaďáky“ nevešly. Celkové zdržení na celé objížďce je podle našich odhadů asi dvacet minut.

Během úterka se na třech kilometrech objízdné trasy staly dvě nehody. Kamiony zůstaly mimo cestu a ostatní řidiče zdrželo hlavně jejich vyprošťování a přeložení nákladu. „V té chvíli se musela vozovka úplně zavřít,“ popsal Jakub Vlášek z Šumavské asistenční a odtahové služby.

A jestli si řidiči hlavně osobních aut v úterý stěžovali, že policistu tam na trase není vidět. Ve středu před polednem byli snad na každém metru, v autech i na motorkách. A bylo to znát především na rychlosti. Třicítku či padesátku dodržovali úplně všichni. To kvitují hlavně obyvatelé jindy klidné osady Zátoň. Tisíce aut, které tudy denně projedou, musejí lidé vydržet. „Dneska je jasné, že stačí, aby se tu policejní auto jen ukázalo. Všichni jedou předpisově,“ hodnotil řidič opelu v Zátoni s tím, že nemusí nutně rozdávat pokuty. „Stačí, když tu jsou,“ doplnil.

Zdržení na trase Strážný – Vimperk ještě nekončí. Most v Horní Vltavici se bude opravovat do posledního června.