Situací kolem společnosti Vyslystav a jejích závazků vůči městu se zabývala 13. ledna i rada města. Ta tehdy rozhodla uplatňovat na společnosti Vyslystav smluvní pokuty. O připojení se do insolvenčního řízení bylo rozhodnuto až tento týden. „To spolu souvisí, pokud město uplatňuje na společnosti penále, budeme se muset do insolvenčního řízení přihlásit," potvrdil starosta Vimperku Bohumil Petrášek. K podanému návrhu věřitele ze třetího prosince loňského roku bylo nařízeno Krajským soudem v Plzni jednání na 2. dubna letošního roku.

Podle Bohumila Petráška i podle výpisu z insolvenčního rejstříku už společnost Vyslystav insolvenčnímu řízení čelila před výběrovým řízením na zhotovitele opravy Hraničářské ulice. Do toho se také přihlásila a následně svou nabídkovou cenou i vyhrála. „Teď si nejsem jist, zda v době, kdy se společnost hlásila do výběrového řízení, ještě čelila insolvenčnímu řízení, ale v době, kdy byla její nabídky vybrána jako nejvýhodnější, bylo insolvenční řízení proti ní již zastaveno," doplnil starosta Vimperka Bohumil Petrášek. Podle výpisu z insolvenčního rejstříku byl návrh na insolvenci proti společnosti Vyslystav usnesením Krajského soudu v Plzni odmítnut, což následně potvrdil i Vrchní soud v Praze  12. února loňského roku. Vylučují se tím pochybnosti, že by vítěz výběrového řízení nebyl vybrán v souladu s podmínkami výběrového řízení a platným zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Právě tato právní norma ovšem dělá těžkou hlavu mnoha obcím a městům. Ukazuje se totiž, že případ z Vimperku není rozhodně ojedinělý. jak říká vedoucí odboru investic MěÚ Vimperk Michala Janče, někdy se původní záměr zákonodárců míjí účinkem. „Smysl zákona je, aby se úsporně nakládalo s veřejnými prostředky, tedy s penězi nás všech. Bohužel to došlo tak daleko, že peníze dnes sice hrají první roli, ale kvalita je mnohdy taková, že rozumnému hospodaření často neodpovídá," tvrdí Michal Janče.

Ani probíhající aktuální insolvenční řízení by se nemělo dotknout příprav na nové výběrové řízení, které se bude týkat jak oprav ulice Hraničářská, tak i sousední Pod Homolkou. „Smlouvu se společností Vyslystav může město vypovědět. A jakmile se tak stane, pak podle názoru našeho právního zástupce můžeme vypsat okamžitě nové výběrové řízení. A podle aktuálních informací bychom výběrové řízení vypisovali někdy v únoru, protože ještě čekáme na dokončení realizační dokumentace," upřesnil Bohumil Petrášek.

Na obě ulice by se vypisovalo jedno výběrové řízení, které by zahrnovalo celkem čtyři stavební objekty, a to opravu ulice Hraničářská v původně plánovaném rozsahu, ve stejné ulici pak další práce. K tomu se připojí dotačně podpořená rekonstrukce ulice Pod Homolkou a jako poslední část chystané akce by měly být chodníky v téže ulici, které budou financovány již z rozpočtu města Vimperk.

„Upřímně řečeno, na téhle nepříjemné zkušenosti vydělali především obyvatelé ulice Hraničářská. Na druhou stranu i město, protože tím, že jsme získali dotaci na opravu ulice Pod Homolkou, bude se v celé lokalitě kopat pouze v jednom roce," uvedl starosta Bohumil Petrášek.