Záleží ale i na tom, zda splňuje podmínky nastavené konkrétním domovem, mezi nimiž je i aktuální potřebnost potencionálního klienta.
„Máme aktuálně jedno volné místo," říká ředitelka vimperské farní charity Dana Marková, pod jejíž správu patří Domov pro seniory Pravětín.
V Prachaticích je evidováno pět čekatelů, kteří by mohli nastoupit okamžitě. „Žádostí máme sto dvacet, ale jen pět z nich jsou klienti, kteří by mohli nastoupit takřka ze dne na den," uvedla ředitelka Domova pro seniory Mistra Křišťana Hana Vojtová.
Ani v Netolicích není větší problém. „Naopak, v létě, když se nám uvolní lůžko, máme spíše problém jej obsadit. Žádostí evidujeme šedesát, ale většinou jsou to žádosti, jak já říkám, pro strýčka Příhodu," poznamenal ředitel Domova pro seniory Pohoda Jiří Vít. Čekací doba se pohybuje do dvou měsíců.
V Kůsově evidují 53 žádostí, přičemž polovina z nich jsou klienti, kteří by mohli nastoupit. „Záleží i na požadavcích žadatelů," řekla sociální pracovnice Domova pro seniory Kůsov Olga Minářová.
Jedno volné místo je v prachatickém Domově Matky Vojtěchy. O jeho obsazení ale už vedení zařízení jedná s žadatelem.