Malý proto lituje rozhodnutí zastupitelů, kteří nedali peníze na přípravu projektové dokumentace. „Projekt mohl být připraven, a když byla loni možnost žádat o evropské peníze na stavby podobného typu, už jsme se mohli hlásit," řekl na vysvětlenou.

Tehdy ale nebylo jasné, zda se k městské kanalizaci připojí majitelé nemovitostí. Zastupitelé proto dostanou v polovině letošního roku žádost o peníze na projekt znovu. „Máme jistotu, že devadesát procent lidí se připojí a chceme být připraveni," zdůraznil prachatický starosta. S velkou pravděpodobností totiž budou peníze z unie znovu v příštím roce a tuhle šanci rozhodně nechtějí Prachatičtí propásnout.

Proto je stanovena pracovní skupina, která začala s přípravnými pracemi na projektové dokumentaci, pak už by mohlo přijít rozpočtové opatření s tím, že případný projekt by byl připraven až do stavebního povolení.

Stěžejní je podle slov starosty Malého odkanalizování právě Libínského Sedla, jehož obyvatelé chtěli od města odpojit a připojit se k nedaleké obci Záblatí. Slib, že kanalizace bude, mají totiž už více než deset let. Dojde ovšem také na kanalizace ve Starých Prachaticích a Ostrově. „Tam sice kanalizaci máme, ale musíme zjistit, v jakém stavu," ujistil prachatický starosta s tím, že případné opravy či úpravy vytipuje právě pracovní skupina, kterou tvoří zástupci jednotlivých odborů města i ČEVAKu, které vodohospodářský systém pro město spravuje.