Od 19. hodiny vyjížděli v Jihočeském kraji jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k zásahům, které jsou spojené se silným deštěm a bouřkami. Podle meteorologů nejintenzivněji pršelo na jihozápadě Čech: na Boubíně (vrchol 43 mm/30 min), ve Strakonicích (38,6 mm/30 min), ve Strážném (36,8 mm/30 min), v Černé v Pošumaví (35,7 mm/30 min), v Kašperských horách (34,0 mm/30 min) nebo ve Vyšším Brodě (32,5 mm/30 min).

Kombinovaný radarovo-srážkoměrný odhad srážek.Kombinovaný radarovo-srážkoměrný odhad srážek.Zdroj: ČHMÚ

Strakonice pod vodou, vč. nemocnice

Starosta Strakonic Břetislav Hrdlička po 4. hodinně ranní hlásil: "Teď jsem se vrátil z města. Cestu do naší miniosady zase pěkně rozboural příval. Je po bouři, ale příroda nám opět ukázala, kdo je tady pánem. Bouře tentokrát nepolámala příliš stromů, ale o to více bylo vody. Viadukt byl uzavřený necelé dvě hodiny, byla zaplavena spousta domů a bytů, jak přes kanalizaci, tak přes střechy."

Přívalový déšť ve Strakonicích večer 24. června - ulice Písecká.Přívalový déšť ve Strakonicích večer 24. června - ulice Písecká.Zdroj: Petra Sochorová

Hasiči a policie měli ve městě opět hodně práce. "Zaplaveno bylo tentokrát i Palackého náměstí, Tržní, Na ohradě, Písecká a další a další plochy," vyjmenoval starosta. "Osvědčila se nám odsávací technika, kterou jsou naši hasiči nově vybaveni, potvrdit to může i pan ředitel nemocnice, který byl osobně přítomen vysoušení prostor pod internou. Chci tímto poděkovat členům dobrovolných hasičů i městské policii, kteří jsou v těchto momentech mnohdy naší jedinou záchranou. Můj další dík patří také ostatním záchranným složkám i krizovému vedení městského úřadu." O víkendu budou Strakoničtí sčítat škody, které podle starostových informací nejsou na životech, ale na majetku. "Odpoledne je pivovarská pouť, a snad tam přijdeme na jiné myšlenky. V takovýchto momentech, které jsme dnes v noci zažili, se ukazuje, co je důležité."

Vodáci na Vltavě v Českém Krumlově v pátek 24. června.
Navzdory dešťům si vodáci na Vltavě užijí klidnou plavbu, hladina rychle klesá

Také strakonická nemocnice byla zasažena večerní bouřkou. Podle technického náměstka Karla Matase se do úklidu zapojilo na čtyřicet zaměstnanců. "Zasaženy byly budova chirurgie a interny. Na interně jsou nejníž položené odborné ambulance, a to v suterénu," popsal. "Na chirurgii byly zasaženy operační sály a oddělení ARO/JIP pod nimi." V nemocnici čerpali vodu i z výtahových šachet, ale naštěstí šlo jen o vodu bez bahna. "Na likvidaci následků se podílely také dvě jednotky hasičů, které pomohly hlavně při odčerpávání vody. Podařilo se naštěstí udržet i stálý přívod z teplárny. Hrozilo, že voda zatopí čidla na přivaděči, k tomu ale nedošlo." Nemocnice už funguje zcela bez omezení, jen v místech, kde se prohnala voda, jsou vlhké zdi.

K 22.30 hodin podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů se jednalo o zatím téměř 70 výjezdů, k sobotní 9. hodině dopolední o 11 víc.

Druhy zásahů (v pátek v noci):
23 popadaných stromů - nejvíce na Prachaticku (9), Českokrumlovsku (8) a Strakonicku (6)
28 čerpání vody ze zatopených sklepů, ucpaných kanalizací nebo z budov, kam voda přitékala kanálem uvnitř domů - nejvíce na Strakonicku (15), Českobudějovicku (6), Českokrumlovsku (5).
monitoring mostu v rekonstrukci v Blansku - zda voda protéká rourami, jak má - vše v pořádku (Blansko, ulice Bělidlo),
zajištění několika uvolněných kovových dvoumetrových zábran spadlých na zem a ohrožujících zaparkovaná auta (České Budějovice, Sokolská ulice),
pročišťování propustků na střechách panelových domů, kdy voda protéká nejčastěji výtahovými šachtami (České Budějovice, ulice Průběžná, K. Šafáře, V. Volfa, Krčínova a Zvonková, ve Strakonicích pak Čelakovského),
pročištění kanálů (Mutěnice),
voda se valí do domu Kaplice, ulice Linecká a Šumavská a je nutné pytlování,
pročištění vpustí pod silnicí, jinak hrozí přetečení rybníka (Rožmitál na Šumavě, Jenín),
úklid naplaveného kamení ze silnice (Hrdějovice),
monitoring rybníka (Rybník).

Od páteční noci do sobotní 9. hodiny hasiči řešili:
9 spadlých stromů - nejvíce na Jindřichohradecku (4)
10 čerpání vody ze zatopených sklepů, ucpaných kanalů a výtahových šachet (např. v Hlinecké ulici v Týně nad Vltavou nebo Dukelské ulici v Sezimově Ústí) - nejvíce na Českobudějovicku (5) a Českokrumlovsku (4)
další zásahy, například: pročištění ucpaného kanálu určeného pro přepravu lodí (Rožmberk nad Vltavou), monitoring rozvodněného potoka (Jenín)

"Vůbec žádné bouřkové a dešťové zásahy zatím nemáme na Písecku a Táborsku," doplnila před 23. hodinou Vendula Matějů. V Hluboké nad Vltavou se zaplavila Pražská ulice a byla nějakou dobu uzavřená, u U Dolního Dvořiště nedaleko Tábořiště U indiána byly na silnici hlína a kamení. Komplikace byly i na železnici. V úseku: Rybník – Lipno nad Vltavou jezdila od večera náhradní autobusová doprava. 

Bouřky byly hlavně v jižních a středních Čechách 

Na Blatensku na stanici Sedlice napršelo podle měření Českého hydrometeorologického ústavu v bouřce přes 35 mm za 30 minut. Pásmo velmi silných bouřek doprovázených intenzivním přívalovým deštěm se rozšířilo k severu až severovýchodu až po Prahu. "Bouřky během pátečního večera postupovaly směrem k severovýchodu a ve druhé polovině noci většinou přecházely do trvalejších srážek. Nejvíc se projevovaly v jižních a středních Čechách, kde do sobotní 5. hodiny ranní v kombinaci nočních bouřek a ranního trvalého deště napršelo ojediněle kolem 70 mm, v Praze-Komořanech i kolem 100 mm srážek za 24 hodin. Další srážky budou přibývat ještě v průběhu rána.

Za uplynulých 24 h (k 4:50 SELČ) napršelo nejvíce na stanicích:
• Praha, Komořany 100,8 mm
• Sedlice 80,3 mm
• Strakonice, Nové Strakonice 77,7 mm
• Vráž 75 mm
• Praha, Libuš 71,6 mm

Nejintenzivněji pršelo na stanicích:
• Boubín, vrchol 43 mm/30 min
• Strakonice 38,6 mm/30 min
• Strážný 36,8 mm/30 min• Sedlice 36,6 mm/30 min
• Černá v Pošumaví 35,7 mm/30 min
• Kašperské hory 34,0 mm/30 min
• Vyšší Brod 32,5 mm/30 min