V úterý podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) Kvetoslavy Kotrbové vyšetřily laboratoře Nemocnice České Budějovice a českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR celkem 159 suspektních vzorků od osob, u kterých lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19.

"Čtyři z nich byly, bohužel, pozitivní. U všech čtyř osob šlo buďto o pendlery nebo jejich rodinné příslušníky. Prosím proto osoby, které přijíždějí ze zahraničí, o maximální opatrnost a ohleduplnost. V tuto chvíli na území našeho kraje evidujeme celkem čtyřiatřicet pozitivně testovaných osob,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová.

Regiony s výskytem onemocnění: Mezi nemocnými je dle jejích informace 19 žen a 15 mužů. Jedenáct nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku, devět je z Českobudějovicka, osm z Prachaticka, čtyři z Českokrumlovska a dva z Táborska. Písecko a Jindřichohradecko zatím stále vykazují nulu.

Kde jsou na jihu Čech nakažení.Zdroj: Deník

S podezřením na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 2064 osob.

Centrální sklad ochranných prostředků na letišti v Plané navštívila jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.
Centrální sklad ochranných prostředků na letišti v Plané je nejdůležitější místo

„Indikace k odběru na vyšetření COVID-19 stanovují praktičtí lékaři, infektologové a lékaři oboru epidemiologie. Pacienti jsou směrováni do odběrových míst, která jsou zřizována mimo zdravotnická zařízení tak, aby vnitřní prostory zdravotnických zařízení nebyly kontaminovány. V provozu jsou vedle českobudějovické nemocnice i v Táboře, Strakonicích, Jindřichově Hradci a od středy nově i v Prachaticích,“ vysvětluje Květoslava Kotrbová.

Dezinfekce zastávek MHD firmou FCC.
České Budějovice dezinfikují zastávky MHD párou

Jak to funguje

Seznam odběrových míst je k dispozici na webové adrese: https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/ . „Pacienti se k odběru dostaví vlastním autem. Pokud tuto možnost nemají, mohou požádat svého lékaře o odeslání mobilního odběrového týmu do místa jejich pobytu,“ popisuje postup epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Na výsledky testů se čeká doma s tím, že po tuto dobu se musí chovat jako v karanténě. „Pokud je pacient vyšetřen a výsledek je negativní, je důležité po celou inkubační dobu 14 dnů zůstat v domácí izolaci a dodržovat základní hygienická pravidla s důslednou izolací osob. Sledovat svůj zdravotní stav, měřit si teplotu a v případě zdravotních komplikací kontaktovat svého praktického lékaře nebo zdravotnickou záchrannou službu,“ konstatovala Jitka Luňáčková.

Odbět testů na koronavir v areálu českobudějovické nemocnice.
Buďte opatrní, koronavir už pronikl na Českokrumlovsko

V případě pozitivity jsou pacienti podle svého aktuálního zdravotního stavu buď hospitalizováni, nebo častěji ponecháni v domácí izolaci. Ta trvá opět minimálně 14 dnů a teprve po opakovaných testech, které musí být dvakrát negativní, mohou být prohlášeni za vyléčené.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID - 19 v České republice lze nalézt na webových stránkách: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.