Na Horské Kvildě minus 19,4 stupně Celsia, na tradičně chladné Jezerní slati dokonce minus 23,6 stupně. Takové teploty naměřili meteorologové v noci na sobotu na Šumavě. Podle Gustava Sysla z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích ale rekord nepadl.

Ve čtyřiadvacátém únorovém dni bylo na Jezerní slati nejchladněji roku 1987, kdy teplota spadla k minus 34,4 °C. V Českých Budějovicích je pro 24. únor stále platný rekord z roku 1954, kdy tady měřili minus 19,9 stupně Celsia.

„Dny jsou teď teplotně podprůměrné, v neděli se pravděpodobně ještě ochladí, ale rekord zřejmě opět nepadne,“ shrnul hydrometeorolog Gustav Sysel.

Ilustrační foto.
Ubylo rybízu, slivoní i jabloní. Ty navíc stárnou

Podle něj bude sobota zpočátku jasná, později přibudou oblaka na polojasno až oblačno. Sněžit by nemělo. Teploty se mají držet lehce pod nulou nebo kolem nuly.

V noci na neděli má oblačnosti znovu ubývat, teploty v nižších polohách mohou spadnout až k minus 13 stupňům. V neděli přes den se teploty zřejmě nevyšplhají výše než na minus pět stupňů. „Hodně bude záležet na oblačnosti. Ta může mrazy zmírnit, ovšem přes den má spíše opačný efekt, protože slunce má v těchto dnech už poměrně velkou sílu a nedostane-li se přes oblaka, zůstanou teploty nižší,“ doplnil Gustav Sysel.

V noci na pondělí mohou teploty podle aktuální předpovědi spadnout při uklidnění větru až k minus 18 stupňům, přes den se mají pohybovat od minus 8 do minus 5 stupňů.

Zimní výcvik hasičů z Českokrumlovska na lipenském jezeře.
OBRAZEM: Hasiči se nořili do ledu a ledové vody a soukali se po ledě