Letos navíc byly dvoudenní. V podstatě ze dne na den jim byl ale příslib dotace v podstatě k ničemu. S pádem vlády a následnými změnami totiž zjistili, že z přislíbené dotace nebude nic.


„V pátek před konáním dostihů jsme se dozvěděli, že dotaci nakonec nedostaneme. Změnili se lidé ve vládě, přehodnotili přislíbené dotace a my jsme nedostali ani korunu. Sto padesát tisíc korun je hodně peněz, my už jsme za ně měli nasmlouvané různé věci," vzpomíná starosta Netolic Oldřich Petrášek.

DostihyNetolické dostihy jsou tradiční akcí konanou každoročně ke konci června. V letošním roce se konaly v sobotu 31. srpna a v neděli 1. září.
Dvoudenní byly především z toho důvodu, že Netoličtí získali od Jockey Clubu bezpečnostní bariéry.
V příštím roce už se uskuteční opět jako jednodenní akce.
Divácky jsou netolické dostihy vyhledávanou akcí.


Tomu se nakonec sice podařilo dotaci sehnat, ale nebyla ani ve výši padesáti procent z původní přislíbené částky. „Nakonec nám přispělo ministerstvo zemědělství, podařilo se dojednat dotaci, ale byla ve výši šedesáti tisíc korun," vysvětlil.


Zbylých devadesát tisíc korun, které město na tradiční akci potřebovalo, nakonec ze své kasy platit nebude.


„Už to máme všechno dopočítané, náklady pokryjeme. Pomohly nám peníze, které jsme dostali už na konci loňského roku, a také sponzorské dary. U těch jsme samozřejmě nevěděli, v jaké výši nakonec budou, zda všichni sponzoři, kteří příspěvek slíbili, peníze pošlou. Pomohl ale i samotný Jockey Club, který nám přispěl čtyřiceti tisíci korunami," hodnotí Oldřich Petrášek.


Podle jeho slov by byla škoda, kdyby dostihy v Netolicích skončily. Sice už v budoucnu nebudou dvoudenní, ale pokračovat by měly. „Je to poměrně jedinečná akce v Jihočeském kraji," upozornil starosta.


Podle Evy Chaloupkové z Jockey Clubu České republiky mají dostihy důležitý význam především s ohledem na tradici. „Navíc se tu potkávají chovatelé a majitelé koňů, kteří se jinde nepotkají, i divácky se jedná o zajímavou a vyhledávanou akci. Club městu letos věnoval bariéry, které zvýšily bezpečnost dostihů," uvedla se slovy, že čtyřicetitisícový příspěvek pak club věnoval z fondu Podpora, a to přímo od Svazu chovatelů plnokrevníka v majitelů dostihových koňů.