Vánoční strom na českobudějovickém náměstí už 3 roky po sobě ovládl anketu o ten nejkrásnější v Česku. Zda se mu to povede i letos, je zatím velká otázka. Největší radost prvenství udělalo týmu techniků dopravního podniku, která se o nejen vánoční osvětlení ve městě stará, vloni, kdy museli kvůli velké marodce napnout všechny síly a do zdobení dominanty adventního městečka ještě více zapojit kolegy z dalších útvarů podniku. „Na zapíjení vítězství náš tým příliš není, zato úspěšnou vánoční sezónu rádi zajíme,“ říká vedoucí oddělení veřejného osvětlení Jan Benýšek.

Třináctimetrová jedle z Jílovic postavená na tradičním místě v rohu u radnice není jediný strom, který technici zdobí. Kromě hlavního stromku, který je na zdobení nejsložitější a nejdůležitější, vyžaduje tři dny práce, mimo jiné nastavení fází pomocí řídící techniky, se s obřími ozdobami a světelnými řetězy pracovníci pouští i do korun dalších osmi stromů v Českých Budějovicích. Letos poprvé místo stromu v Suchém Vrbném, který už byl ve špatném stavu, rozsvěcují jiný strom v Pětidomí. Další stromy budou o adventu zářit na Mariánském a Senovážném náměstí, Žižkově třídě, sídlištích Máj, Šumava a Vltava a v Kališti. Kromě toho město na 267 místech zdobí motivy na stožárech lamp, převěsy nad hlavními ulicemi a i v budějovických fontánách místo vodních trysek září světýlka.

Rozsvícení táborského vánočního stromu.
VIDEO: Rozsvícení táborského vánočního stromu. Podívejte se

Aby do města dostali sváteční atmosféru, musela šestice techniků dopravního podniku využít tři vysokozdvižné plošiny s dosahem od 13 do 21 metrů. Aby se vše stihlo před začátkem adventu, s částí výzdoby pomáhají i technici trolejového vedení s jejich sedmimetrovou plošinou.

Další velmi očekávanou událostí bude přílet anděla. „Po dvouleté odmlce způsobené pandemií covidu v pondělí 5. prosince v 17.45 hodin opět přiletí obdivovaný anděl. Přípravy na jeho cestu z Černé věže právě vrcholí. Vítat ho bude křesťanská píseň Ave Maria v podání zpěvačky Zuzany Benešové a dětského pěveckého sboru Jitřenka. Andělská řeč s poselstvím Českým Budějovicím bude mít tentokrát novou podobu,“ prozrazuje primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Ohňostroj na počest 85. výročí Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích.
OBRAZEM: Ohňostroj ozářil oblohu na počest 85. výročí hvězdárny a planetária